Ascunde Politia un caz grav de tortura?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.03.2012 16:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Acces interzis jurnaliştilor care încercau să documenteze presupuse tratamente inumane comise de jandarmi împotriva refugiţilor dintr-un centru de detenţie din Arad. 

Mai multe surse de informare din Romania şi străinătate au publicat săptămâna trecută mărturii ale persoanelor deţinute în Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad (CCSLCPA), organism aflat sub autoritatea Oficiului Român pentru Imigrări. Conform acestora, solicitanţii de azil sunt supuşi unui regim inuman de detenţie, fiind maltrataţi, bătuţi, abuzaţi psihic de către poliţiştii şi jandarmii care asigură paza centrului.

Informaţiile au apărut pentru prima oară pe site-ul unei organizaţii internaţionale care se ocupă de drepturile refugiaţilor, Migreurop (www.migreurop.org ). Presa română a preluat aceste informaţii, unii jurnalişti deplasându-se săptămâna trecută la faţa locului pentru a documenta situaţia descrisă de Migreurop.

Comisarul-şef de poliţie, Dumitru Pădurean, şeful CCSLCPA nu a permis accesul presei în centrul din Arad, astfel încât publicul nu poate fi informat cu privire la situaţia reală din centru. Motivul invocat e presupusul comportament violent al locuitorilor centrului şi imposibilitatea asigurării protecţiei jurnaliştilor şi persoanelor cu care refugiaţii din centru ar intra în contact. Refugiaţii din CCSLCPA reclamă că au fost supuşi unor noi violenţe şi tratamente abuzive wekeend-ul trecut ca represalii după ce presa a relatat despre situaţia din centrul arădean.

Suspiciunea privind eventualele abuzuri şi tratamente inumane practicate de autorităţile române nu poate fi eliminată decât prin deschiderea accesului în centru pentru jurnalişti şi alte persoane interesate. Rolul presei într-o societate democratică este de a asigura informarea corectă a publicului, inclusiv prin investigaţii privind existenţa unor abuzuri, fapte ilegale, încălcări ale drepturilor omului. De asemenea, publicul are dreptul de a fi informat cu privire la astfel de situaţii, iar autorităţile au obligaţia de a facilita acest lucru.

Conform site-ului oficial al Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), activitatea acestuia “constituie serviciu public şi se desfăşoară în interesul persoanei şi al comunităţii, în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.” Oficiul Român pentru Imigrări este o instituţie a statului român care trebuie să se supună aceloraşi reguli de transparenţă şi să ofere garanţii privind respectarea drepturilor persoanelor aflate temporar în astfel de centre de detenţie. Transparenţa instituţională şi permiterea accesului jurnaliştilor devin măsuri obligatorii ţinând cont de gravitatea celor reclamate de deţinuţi.

În calitatea sa de organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei cere conducerii Centrului de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad să permită imediat accesul jurnaliştilor în instituţie şi să le permită să discute cu refugiaţii cazaţi în centrul din Arad. De asemenea, cerem Ministerului Administaţiei şi Internelor să declanşeze o anchetă care să investigheze existenţa unor abuzuri la Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad şi să se asigure că drepturile persoanelor aflate în centrele de cazare a străinilor sunt respectate conform legislaţiei naţionale şi tratatelor internaţionale la care statul român a aderat.

Migreurop / Centrul de detenţie din Arad (România): Încătuşat şi bătut pentru un foc

De câteva săptămâni organizaţia Migreurop ţine legătura cu deţinuţii centrului de luare în custodie publică din Arad, România. Aceştia şi-au mărturisit deja situaţia în care se află, prin apelul din 8 martie 2012: Centrul de detentie din Arad : “suntem in infern”. Ca urmare a diseminării acestei prime mărturii, au avut loc mobilizări ale asociaţiilor, activiştilor si jurnaliştilor la nivel naţional. Astfel, mai multe persoane din mass-media s-au deplasat săptămâna trecută la centrul de detenţie din Arad pentru a intra şi a-şi forma un punct de vedere la faţa locului. Acestora le-a fost interzis accesul. Astăzi deţinuţii au contactat organizaţia Migreurop pentru a relata situaţia din centru ca urmare a vizitei jurnaliştilor, in special cele întâmplate în ziua de sâmbătă, 24 martie 2012.

În cadrul campaniei Open Access pentru accesul necondiţionat al asociaţiilor şi presei in centrele pentru migranţi din Europa şi de pretutindeni, Alternatives Européennes şi Migreurop îşi manifestă în continuare îngrijorarea în legătura cu situaţia deţinuţilor de la Arad si cer Oficiului Român pentru Imigrări accesul jurnaliştilor si a oricărei persoane sau asociaţii care îşi manifestă dorinţa de a intra în acest centru.

«Săptamâna trecută, miercuri 21 martie, jurnaliştii au venit aici pentru a încerca să intre în centrul de detenţie si să discute cu noi, însă directorul nu a fost de acord. I-am strigat la geamuri şi le-am spus să intre să vorbeasca cu noi, însă nu au reuşit.

În acest week-end ne-am simţit de parcă am fi fost pedepsiţi din cauza asta. Ni s-a restrâns şi mai mult dreptul de a ieşi din celule pe hol, mai ales sâmbăta când ne-au lasat doar 30-45 de minute. Nu am avut dreptul nici să ne cumpărăm ţigări. Tot sâmbătă ni s-a luat şi apa. Unul dintre deţinuţi care este aici de mai mult timp ne-a spus ca vom avea necazuri cu toţii, căci au venit jandarmii cu gazul lacrimogen. Ei vin de obicei în centru pentru a ne lovi şi a da cu gaz lacrimogen. Nu sunt aici tot timpul, vin doar atunci când sunt tensiuni în centru. Sâmbătă erau aici.

La un moment dat, în aceeaşi zi, unul dintre deţinuţi, care se afla în celula sa, a cerut un foc unuia dintre jandarmii din centru pentru a-şi aprinde o ţigară. I s-a refuzat si atunci a început să se enerveze. (Trebuie să vă spun că acest domn deţinut este foarte fragil, nu o duce prea bine cu nervii, dumnealui nu ar trebui sa fie aici). Atunci, doi dintre jandarmii care erau acolo au deschis usa celulei, unul dintre ei culcându-l la pământ pe cel de-al doilea deţinut din celula, iar celălalt încătuşându-l pe cel care ceruse un foc. Apoi l-a batut pe cel încătuşat. L-a rupt în bătaie. L-am auzit ţipând aproape un minut. Apoi jandarmii l-au abandonat în celulă în starea în care era, au incuiat uşa si au plecat. Cel bătut nu s-a putut mişca pâna la sfârşitul week end-ului. Avea capul umflat, nasul sângerând şi tot corpul său era plin de vânătăi. Nu i s-a oferit nici o îngrijire.

Oamenii o duc foarte prost în acest centru, ei înebunesc. Cei ce «o luaseră razna» cel mai mult au fost transferaţi în alt centru de detenţie, cel de la Otopeni.

Va rugăm să ne ajutaţi.»

Deţinuţii din centrul Arad.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.