ASUR cere demisia inspectorului scolar general din judetul Timis

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.02.2014 23:01 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educaţiei demiterea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş pentru incalcarea repetata şi flagranta a prevederilor Legii Educaţiei Naţionale şi anchetarea cu seriozitate a cazurilor semnalate de indoctrinare religioasa din şcoli.

In urma cu o luna, pe data de 13.01.2014, mama unui baiat aflat in clasa a IV-a la Şcoala Gimnaziala nr. 19 „Avram Iancu” din Timişoara, Minodora Ştefanescu, a reclamat Inspectoratului Şcolar Judeţean harţuielile continue la care era supus fiul sau ca urmare a faptului ca fusese retras de la orele de religie, atragand in acelaşi timp atenţia şi asupra discursului fundamentalist religios al profesoarei de religie, Eliza Rada, aceasta din urma afirmand in faţa copiilor ca le blesteama pe femeile care fac avorturi deoarece “sunt criminale” şi ameninţandu-i pe elevi ca şi mamele lor “vor arde in flacarile iadului” daca vor recurge la o intrerupere de sarcina.

Mai mult, in data de 6 ianuarie a.c., fara a avea acordul parinţilor, Eliza Rada i-a dus pe toţi elevii clasei, chiar şi pe cei retraşi de la aceasta disciplina, la Biserica Ortodoxa din Mehala, Timişoara, unde au primit din partea preotului sticle cu apa sfinţita, profesoara spunandu-le apoi copiilor sa bea din ea timp de 10 zile atat ei cat şi restul familiei.

Situatia semnalata ea fost confirmata şi de catre alţi doi parinţi avand copii in aceeaşi clasa, Dan Ionaş şi Flavius Grozoni.
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) afirma ca, deşi este un caz evident de indoctrinare religioasa a copiilor, deşi chiar şi ISJ Timiş recunoaşte ca elevii au fost duşi la biserica fara acordul parinţilor, Inspectoratul refuza sa ia masurile de rigoare.

“Raspunsul ISJ Timiş la sesizarea depusa de dna. Ştefanescu nu este altceva decat o incercare de muşamalizare. Raspunsul lor este pur şi simplu ridicol: ‘Faptul ca fiecarui elev i s-a inmanat o sticla de apa sfinţita de catre preotul paroh, nu constituie un ritual religios‘. Mai fac o cascadorie logica; intai spun ca ‘unitatea de invaţamant a respectat dreptul fiului dvs. de a nu frecventa orele de religie‘, ca apoi sa precizeze ca ‘pentru a fi supravegheat‘, copilul a fost ţinut totuşi la ora de religie! Cum vine asta?” - a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

Situaţia devine şi mai preocupanta, consiedra ASUR, daca lse ia in considerare ca acest caz nu este nici pe departe unul izolat.
Deşi Legea Educaţiei Naţionale (la art. 7) prevede cat se poate de clar ca in unitaţile de invaţamant prozelitismul religios este interzis, şcolile din judeţul Timiş sunt supuse de mai mulţi ani unei adevarate ofensive religioase in urma unui agresiv program de catehizare promovat de Arhiepiscopia Ortodoxa a Timişoarei, sub privirea ingaduitoare a Inspectoratului Şcolar Judeţean (http://mitropolia-banatului.ro/activitati/).

De asemenea, ASUR susţine ca Ministerul trebuie sa elaboreze şi sa implementeze un set de politici educaţionale destinate a preveni pe viitor apariţia unor cazuri similare.
In mod specific, unitaţile de invaţamant trebuie sa ceara acordul explicit al parinţilor cu privire la participarea elevilor la orele de religie şi trebuie sa-i informeze ca au dreptul constituţional de a le refuza, trebuie interzisa actuala practica paradoxala, intalnita in majoritatea unitaţilor de invaţamant, de a obliga copiii sa ramana la orele de religie deşi, teoretic, figureaza ca retraşi de la acesta materie.
In acelaşi timp, trebuie oprite orice acţiuni de prozelitism religios in şcoli.

Pozitia ASUR este neechivoca: in unitatile publice de invatamant trebuie pastrata o stricta neutralitate religioasa, iar in cadrul orelor de Religie trebuie predata Istoria Religiilor si nu doar viziunea particulara a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.