Autobuzul electric face bine la... vezica urinara!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.10.2013 12:28 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Autobuzul electric BYD, pus la dispoziţie de Cefin Trucks, a fost predat oficial catre Primaria Municipiului Timişoara şi Regia Autonoma de Transport Timişoara, pentru testarea vehiculului electric. Se spune in premiera in Romania.
Autobuzul va intra in circuit la inceputul saptamanii viitoare, pe traseul liniei 33.
Asta, deşi saptamana trecuta, primarul Nicolae Robu anunţase cu surle şi trambiţe ca, incepand din 24 octombrie, in Timişoara va circula primul autobuz cu motor electric, pe liniile firobuzelor 11 şi 14, precum şi pe cea a autobuzului 33.  
Unul cu doua uşi şi unul cu trei uşi.
Perioada de testare va dura o luna de la predarea autobuzului şi presupune o atenta supervizare pe toata perioada, prin monitorizarea parametrilor de funcţionare, parametrilor energetici şi costurilor de mentenanţa.
Un astfel de autobuz, care costa de la 300 de mii de euro pana la 400 de mii de euro, parcurge in jur de 200 de kilometri de zi in Timişoara, ceea ce inseamna ca nu trebuie realimentat pe timpul zilei.
Pentru realimentare are nevoie de 6 ore şi poate circula autonom pana la 250 de kilometri.
Printre datele relevante ale producatorului, se subliniaza ca ritmul de creştere al preţului pentru diesel este de 11.2% / an, in timp ce ritmul de creştere al preţului pentru energia electrica este de 4.47% / an.
Iar Organizaţia Mondiala a Sanataţii, in urma unei cercetari realizate ar fi anunţat ca emisiile motoarelor diesel cauzeaza cu certitudine cancer de plamani şi pot provoca apariţia de tumori pe vezica urinara...
In plus, utilizarea a 500 de autobuze electrice in circulaţie faţa de autobuze diesel tradiţionale echivaleaza cu salvarea a 20.000 de hectare de padure, prin reducerea emisiilor de CO2...

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.