Balta de pe strada Lamaitei, reconstruita ecologic de... Georgica Cornu

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.03.2015 12:20 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Executia lucrarilor de reconstructie ecologica a baltii de pe strada Lamaitei din Timisoara, in valoare de 2.050.500 lei (fara TVA), va fi efectuata de societatea KASDUM-GF S.R.L.
Fie vorba intre noi, administratorul de la KASDUM-GF S.R.L. este Ludovic Kasler, cunoscut ca fiind, se spune, unul dintre intermediarii lui Georgica Cornu.

Balta are in prezent o forma relativ regulata, dreptunghiulara.

In propunerea noastra forma se va modifica, pentru a obtine o forma neregulata, ceea ce va permite desfasurarea functionala pe marginea apei.
Principalele lucrari de amenajare a terenului si a baltii, pe o suprafata de 9218 mp, cuprind: Curatarea luciului de apa si a albiei baltii prin dragare; Realizarea de umpluturi pe perimetru cu nisip curat, reconfigurarea formei baltii prin umplerea, taluzarea si stabilizarea taluzurilor create; Reconstructia ecologica peisagistica a baltii; Mobilarea zonelor sociale cu mobilier urban, banci, pergole, cosuri de gunoi; Crearea unui ponton la malul baltii; Crearea unei fantani de apa si a a unei cismele de cartier; Montarea de corpuri de iluminat fotovoltaice; Crearea de alei si platforme de promenada.

Crearea primei zone unde se aplica principiul de management de apa de ploaie in Timisoara, prin colectarea apelor meteorice de pe 30% din blocurile cu sarpanta din jurul baltii si descarcarea acestora in balta.
In acest mod, se va evita supraincarcarea canalizarii municipale cu ape pluviale.
Interactiunea cu balta este mijlocita de ponton.
Realizat din lemn reciclat, cu pardoseala din traverse de cale ferata, acesta este locul cel mai animat al amenajarii.
Situat pe o portiune unde apa este de mica adancime (din motive de siguranta), pontonul va gazdui vizitatorii ce vor sa interactioneze cu fauna ecosistemului recreat.
Din dozatorul de mancare, vizitatorii vor putea sa achizitioneze hrana pentru pestii si pasarile baltii.

Bancile se impart in doua categorii. Cele din material refolosit si tratat, si cele noi, achizitionate de la firme specializate.
Locurile de stat, care sunt realizate din materiale ecologice, asa numitele materiale "reclaimed" in literatura de specialitate, sunt in proportie de 2/3 din totalul locurilor de stat folosite in cadrul amenajarii.
Amplasate pe zidurile de sprijin ce marginesc alei, ori reasamblate in forma unor banci, sezlonguri sau pergole, lemnele recuperate si tratate isi gasesc un nou sens in amenajarea spatiului verde.
Sezlongurile folosite in amenajarea locului de relaxat sunt realizate din lemn refolosit (reclaimed).
Tratat si finisat, acesta va oferi relaxarea necesara celor ce vor sa petreaca cateva ore linistite pe malul apei.
Apa este tema principala a amenajarii, asa ca nu au cum sa lipseasca din amenajare sursele de apa potabila.
Alimentarea cu apa va fi asigurata pentru urmatoarele functiuni: pentru irigarea si intretinerea spatiului verde; apa de baut de la o cismea si o fantana publica; apa pentru improspatarea apei din balta.
Cele trei functiuni nu sunt simultane, automatizarea realizandu-se astfel incat improspatarea apei din balta sa poata fi facuta in afara orarului de irigare.
Iluminatul din cadrul amenajarii va fi in intregime asigurat de surse de lumina independente de reteaua orasului.
Dotate cu panouri fotovoltaice si avand leduri, nu becuri cu filament incandescent, acestea contribuie la protejarea mediului prin faptul ca nu consuma energie electrica.
Lucrarile se vor desfasura pe o perioada de 8 luni, termenul de executie fiind 11.11.2015.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.