Banateanul de la Singapore vine la Timisoara cu mitologii personale

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.11.2015 08:25 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Muzeul de Arta Timisoara, alaturi de Unuinea Artiştilor Plastici din Timişoara şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş, organizeaza sambata, 14 noiembrie a.c., de la ora 18, la Palatul Baroc din Piata Unirii, nr.1, vernisajul expozitiei Valeriu Sepi – Mitologii Personale.
Despre expoziţie şi despre artist va vorbi prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Arta Timisoara.
In cadrul evenimentului,  muzicienii Ilie Stepan, Horia Crisovan si Doru Iosif vor delecta auditoriul cu un recital de chitara. Valeriu Sepi va fi prezent la deschidere.

Nascut acum 70 de ani la Resita, Valeriu Sepi si-a petrecut copilaria la Valcani, o localitate banateana de langa granita cu Iugoslavia.
Numele sau era cunoscut de-a lungul tarii inca de atunci, datorita unchiului Gratian Sepi (II), fotbalist in legendara echipa Ripensia Timisoara si capitan al „nationalei” de fotbal.
Valeriu insusi a fost polisportiv, pasionat de atletism, canotaj si box.
Dupa ce a absolvit Politehnica din Resita, si-a indreptat atentia inspre arta plastica la Timisoara, unde i-a avut profesori si mentori pe Leon Vreme, Peter Jecza sau Deliu Petroiu.
In 1968 se alatura lui Nicu Covaci si Josef Kappl in „Phoenix” concepand afise pentru albumele formatiei si cantand la percutie pe instrumente construite de el: capre sau tobe din piele de vitel.
De aici s-a ales cu supranumele de „caprarul de la Phoenix”.

In domeniul artelor vizuale, Valeriu Sepi a abordat cu succes pictura, desenul, sculptura sau designul.
De aproape 25 de ani locuieste la Singapore si viziteaza intreaga lume, dar se intoarce la Timisoara si in Banat adesea, considerand ca nu a plecat vreodata de aici cu adevarat.
Personalitatea si talentul sau i-au adus notorietate nu doar in Europa, ci si in Asia,  America de Sud sau Australia, lucrarile sale aflandu-se in muzee, galerii, colectii particulare sau localuri din Romania, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda şi Nepal.
Ca profesor de desen, si-a invatat studentii sa priveasca si sa simta lumea din jur, sa observe detalii pe care numai un artist le percepe.
Intr-un interviu acordat lui Robert Serban, Sepi se destainuia: „E foarte important cum privesti, e ca si cum ai face dragoste… Nu faci doar cu ochii, nu doar cu trupul, ci cu toata fiinta ta”.

Expozitia, deschisa la Muzeul de Arta Timisoara pana in data de 11 decembrie a.c. nu este o retrospectiva, pentru ca nu recapituleaza o opera, ci cuprinde lucrari ale artistului realizate in ultimii cinci ani in Brazilia (Resurectia), Singapore (Geneza), iar in Romania seria Tauromahiei si a personajelor din mitologia autohtona.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.