Banatencele care nu s-au dat batute in fata oamenilor si a intamplarilor

Scris de Timisoara Express | Publicat in 29.10.2015 13:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Milenii la rand, femeile şi-au lasat amprenta asupra lumii, uneori schimbind cursul istoriei, alteori influenţind sfere inguste, dar importante, ale vieţii.
Insa, doar in ultimul secol au existat eforturi concertate de a reprezenta mai complex contribuţiile femeilor in carţile de istorie, o istorie scrisa in principal de catre barbaţi, despre activitaţile lor in sfera publica - razboi, politica, diplomaţie şi administraţie, o istorie din care femeile au fost de regula excluse, iar atunci cand au fost menţionate, au fost portretizate in roluri stereotipice, ca soţii, mame, fiice şi amante, fiindu-le minimalizate sau ignorate contribuţiile.
„Think outside the box!” – Tineri impotriva stereotipurilor de gen, proiectul demarat de asociaţia SPICC e un indemn adresat liceenilor timişoreni de a gandi critic, dincolo sau in completarea consensului tradiţional, asupra unei istorii scrise de invingatori, dar facuta posibila de restul anonimilor.
Dincolo de razboaie, de sange, distrugeri şi moarte aşteapta sa fie scrisa o altfel de istorie, mai umana, mai luminoasa, o istorie a vieţii şi a construcţiei.
Din aceasta istorie, femeile n-au lipsit niciodata.

„De fiecare data cand o fata deschide un manual şi citeşte despre o istorie din care lipsesc femeile, se simte fara de valoare”- spunea Myra Pollack Sadker.
Proiectul nostru le este dedicat tuturor acestor fete şi partenerilor lor care pot contribui la o scriere mai dreapta a istoriei.
Ce loc mai bun pentru a-ţi cunoaşte istoria, cea naţionala şi cea personala, decat istoria locului in care traieşti  şi-a carui cultura se imprima latent in fibra noastra intima, ne modeleaza şi ne face sa fim ceea ce suntem?
Incursiunea in trecutul Banatului am pornit-o alaturi de zeci de liceeni, de la mai bine de cinci licee timişorene, in compania renumitului antropolog timişorean Smaranda Vultur.
Muţumita dansei, de-a lungul catorva ore s-au perindat prin faţa tinerilor femeile locului, aşa cum apar ele imortalizate in imaginile vechilor ateliere fotografice timişorene, capabile sa surprinda dincolo de chipuri, statutul cultural al protagonistelor lor, cu poveştile lor vechi, care intregesc in cele din urma  povestea noastra.
Le-am prezentat liceenilor biografiile unor banaţence grozave, ca Emilia Lungu-Puhallo, Maria Botiş-Ciobanu, Alice Voinescu, Maria Dogaru, Anişoara Odeanu, Ella Constantinescu-Zeller, Iolanda Balaş Sőtér, Ana Blandiana, Florica Matau, Lavinia Miloşevici, Alma Cornea-Ionescu, Florica Albu, Coleta de Sabata, Doina Moţ, Margit Şerban, Mariana Draghicescu, Herta Müller, Maria Gyuris, Valeria Arnauru, Rodica Draghincescu, dar şi ale dascalilor multora dintre noi, spre exemplu Smaranda Vultur, Adriana Babeti, Liliana Popescu, femei care au adus plusvaloare societaţii şi au contribuit, prin realizarile lor in diversele domenii ale vieţii sociale, la patrimoniul cultural regional şi naţional.

A urmat un concurs de eseuri despre „Personalitaţi feminine din Banatul de ieri şi de azi”...
Incurajate sa cerceteze cultura locului, 11 eleve au scris despre Maria Dogaru, Alice Voinescu, Maria Draghicescu, Ana Blandiana, Anişoara Odeanu, Rodica Murgu sau Lavinia Miloşovici.
Dincolo de portretele descrise, razbatea surprinderea unor tinere care aflau tarziu şi doar in cadrul unor activitaţi extracurriculare ca Romania a avut pioniere in multe domenii, de la prima femeie neurochirurg din lume (Sofia Ionescu-Ogrezeanu) la prima femeie Doctor in Drept din lume (Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu), de la prima femeie inginer silvic din lume (Aurora Gruescu ) la prima femeie arhitect din lume (Virginia Andreescu-Haret ) sau singura escadrila de razboi alcatuita integral doar din femei. Nimic despre ele (şi despre multe, multe altele) in manualele lor...

Despre Maria Dogaru, prima ţaranca feminista din Romania, banaţeanca de la sat care a rasturnat stereotipurile vremii, unica femeie autoare de snoave si povestiri in publicatiile dedicate satelor banatene din anii interbelici, ne scrie Aura Chelu (liceul C.D.Loga), incadrand-o in contextul mai larg al unei Romanii cu o istorie extrem de tanara in ceea ce privea mişcarile de emancipare ale femeilor.
Ne lumineaza faţa admiraţia cu care scrie despre curajul şi viziunea ţarancuţei culte din Comloşu Mare.

Ana-Maria Burduşa ( liceul C.D.Loga) scrie un eseu frumos ca un poem, despre o calatorie imaginara in locuri idilice din Franţa vizitata de Alice Voinescu, in cautarea unui presupus caiet pierdut din Jurnalul scriitoarei.
In caietul pierdut, Ana-Maria spera sa intrezareasca, dincolo de  renumitul om de teatru, de prima romanca cu doctorat in filosofie (Sorbona, Paris, 1913), de respectata scriitoare, Femeia.
Renumitei prozatoare şi jurnaliste a interbelicului, Anişoara Odeanu, ii dedica Raluca Scarlat (liceul Grigore Moisil) eseul sau.
Scrie curat şi frumos despre ea, cu multe detalii biografice, care vadesc o cercetare aprofundata a vieţii şi scrierilor eruditei şi rafinatei prozatoare.
„Prin Anişoara Odeanu, Banatul se afirma in literatura romana a momentului”, scrie Raluca, plasand-o alaturi de nume mari ale interbelicului romanesc, precum Camil Petrescu, Mihail Sebastian, Cella Serghi sau Hortensia Papadat-Bengescu.
Banatul nu este reprezentat doar de femei care s-au afirmat pe plan intelectual, ci şi de stralucite sportive de renume internaţional.

„Primul principiu in viaţa: sa nu te dai batut in faţa oamenilor sau a intamplarilor” - cu acest citat din Marie Curie işi incepe Ştefania Borşi (liceul I.C. Bratianu) eseul despre Lavinia Miloşovici.
Incapaţanarea şi forţa de-a infrunta vicisitudinile, de a se autodepaşi sunt cele care o impresioneaza la gimnasta – cum altfel, din partea unei fiice crescuta, alaturi de fraţii sai, doar de o mama pe care, in cadrul unui workshop ulterior o caracterizeaza, intr-un singur cuvant, drept: „puternica”?
Tot despre Lavinia Miloşovici ne scrie Diana Caraşel (liceul C.D.Loga), careia ii remarca puterea de munca, determinarea cu care şi-a urmat visul şi valoarea incontestabila: „eu imi doresc ca pe la jumatatea vieţii sa pot spune ca sunt genul de femeie atat de buna in meseria ei, incat nimeni sa nu o poata subestima”.

Cu evidenta admiraţie şi respect, Raluca Vlad (liceul Grigore Moisil) scrie despre Rodica Murgu, „prim-balerina inca neegalata a Operei din Timişoara, o adevarata stea a scenei”, care astazi işi continua munca prin şcoala de balet pentru copii pe care o conduce, copii „care o iubesc enorm”, cum, banuim, o face şi Raluca.

„Think outside the box!”- Tineri impotriva stereotipurilor de gen s-a dorit a fi un act reparatoriu al unei istorii eliptice şi exclusiviste, care, ignorand contribuţiile a mai bine de jumatate din omenire la facerea ei, nu poate avea pretenţia la mai mult de jumatate de adevar.  
Femeile au fost, sunt şi vor fi parte a istoriei noastre şi o istorie cu adevarat echilibrata şi inclusiva recunoaşte importanţa dintotdeauna a femeilor pentru societate.
Proiectul a dorit totodata sa onoreze, sa recunoasca şi sa celebreze realizarile feminine ca sursa de inspiraţie şi tarie pentru noi toţi şi sa ofere tinerei generaţii modele viabile.
Lecturand eseurile liceenelor, din care razbat autentice, admiraţia şi respectul pentru personalitatea feminina aleasa, credem ca am şi reuşit.
Simona Ionescu
preşedinte asociaţia SPICC

Eseurile pot fi citite integral mai jos sau pe site-ul proiectului „Think outside the box!”- Tineri impotriva stereotipurilor de gen

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Raluca Vlad (liceul Grigore Moisil) / rodica_murgu
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 133.01 Kb
Descarca Diana Cărășel (liceul C.D.Loga) / lavinia_miloșovici
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 73.23 Kb
Descarca Ștefania Borși (liceul I.C. Brătianu) / lavinia_miloșovici
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 182.85 Kb
Descarca Raluca Scarlat (liceul Grigore Moisil) / anișoara_odeanu
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 66.7 Kb
Descarca Ana-Maria Burdușa ( liceul C.D.Loga) / alice_voinescu
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 291.01 Kb
Descarca Aura Chelu (liceul C.D.Loga) / maria_dogaru
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 79.6 Kb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.