Banateni, treceti Prutul!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.08.2012 06:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Memoria veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român a fost comemorată de urmaşii acestora printr-un moment festiv la monumentul ,,Apărătorii Banatului” din Calea Şagului din Timişoara, luni, 20 august 2012, la ora 9.
Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).
Acesta a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului, trecerea Nistrului şi cucerirea Odessei.
După lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).
Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, militarii din acest regiment au organizat între 1987-2011 o aniversare în fiecare an la 20 august în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă, regimentul supravieţuind ofensivei sovietice declanşată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.
Aniversarea a fost cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română.
Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar 5 veterani de război, ce nu mai pot participa la aceasta din cauza vârstei înaintate. Din acest motiv veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora, la iniţiativa profesorului Laurenţiu Mioc, au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor din Regimentul 6 Artilerie Grea român.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.