Banatenii cultiva... aluni, salcie si plop energetic

Scris de Costin Stefan | Publicat in 11.03.2012 15:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In ultimii ani, in Banat, pe langa culturile agricole clasice au fost cultivate plante mai putin intalnite pana acum. 

Suprafetele intinse, calitatea terenului, dar si relativa apropiere de granita de vest, au determinat producatori din vestul europei sa experimenteze aclimatizarea unor plante mai mult sau mai putin noi. Astfel, putina lume stie ca in localitatile timisene Cosari si Hisias se afla una din cele mai mari plantatii intensive de alun din Europa Rasariteana, 1150 ha, respectiv peste 300 ha.
In 2007, un grup de producatori de alune italieni, alaturi de industriasi din industria ciocolatei, au hotarat infiintarea in Romania a unei plantatii de alune care sa alimenteze cererea in crestere a fabricilor de dulciuri din peninsula. Anul acesta urmeaza sa fie recoltata prima productie.

O alta “moda” este si aceea a culturilor de plante energetice. Cu un pret al hidrocarburilor in plin avant, solutia biomasei devine din ce in ce mai interesanta, mai ales in contextul in care in Romania exista suprafete uriase de teren nelucrat, pretabil unor astfel de plantatii.
O prima investitie a fost derulata la Ghilad, unde un investitor german de origine romana a infiintat cea mai mare pepiniera de salcie energetica din Europa, peste 110 ha.
Salix – dupa denumirea sa stiintifica, prin butasire, poate genera material biologic necesar unor suprafete intinse cultivate. Prin tocare si ardere, salcia asigura o capacitate calorica deosebita, putand inlocui gazul sau alti hidrocarburi solizi. O solutie practica pare sa fi gasit compania belgiana Carmeuse – cel mai mare producator de var din lume, care doreste ca in urmatorii ani sa-si alimenteze cuptoarele fabricilor pe care le detine in Romania cu biomasa. In acest sens a cultivat aproape 200 ha de salcie la Traian Vuia, acesta fiind doar inceputul.

O alta planta energetica cultivata in Banat este plopul energetic.
In Bata, jud. Arad a fost infiintata in 2009 o pepiniera de plop energetic cu o suprafata de 60 ha. Avand caracteristici asemanatoare cu salcia, pepiniera de plop energetic pare sa fie un succes. Anul acesta, in februarie a avut loc prima recoltare, butasii recoltati indreptandu-se inspre clienti din Ungaria si Germania.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.