Banatenii sunt asteptati la Festivalul Dovleacului de la Kikinda

Scris de Titus Balan | Publicat in 07.10.2015 17:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In zilele 8-11 octombrie, banaţenii sunt asteptati la Festivalul Dovleacului - Dani ludaje - de la Kikinda, din Districtul Banatul de Nord al Voivodinei, oraş sarbesc aflat la aproximativ 70 km de Timişoara.

Festivalul, promovat şi de Consulatul Serbiei de la Timisoara, va incepe joi, 8 octombrie,  se va incheia duminica, 11 octombrie, si va cuprinde expozitii, concursuri, spectacole folclorice şi concerte.
Evident, nu vor lipsi dovlecii, de la placinta cu dovleac, dovleci la cuptor, seminte de dovleac si tot felul de alte produse traditionale sarbesti.
Se vor desfasura concursuri de mancat seminte de dovleac, de alergat cu bostanii in brate, iar cei mai mari şi cei mai lungi dovleci vor fi premiaţi.


Prelungire  temporara  a orarului  de  functionare a Punctului  de Trecere a Frontierei  Lunga

La solicitarea autoritatilor publice locale sarbe si romane, cu aprobarea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, in zile de 10 – 11.10.2015, intre orele 20.00 - 02.00 (ora Romaniei), va fi deschis temporar pe timp de noapte Punctul de Trecerea a Frontierei Lunga (localitate de pe teritoriul Romaniei) – Nakovo (localitate de pe teritoriul Serbiei).
Scopul deschiderii temporare pe timp de noapte, prin prelungirea programului normal de functionare (care este intre orele 08.00 – 20.00), a Punctului de Trecere a Frontierei Lunga este celebrarea Festivalului Dovleacului pe teritoriul sarbesc.
Conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara a intreprins toate masurile necesare pentru ca traficul peste frontiera sa se desfasoare in conditii optime.
Cu aceasta ocazie dorim sa amintim tuturor cetatenilor romani ca trecerea frontierei romane spre Serbia se poate face in baza unui document de calatorie valabil (carte de identitate sau pasaport). Atentionam posesorii buletinelor de identitate vechi, ca nu le pot folosi la trecerea frontierei.
Totodata, amintim conditiile de iesire din tara pentru cetatenii romani minori. Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
#in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;
#in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o procura notariala a celuilalt parinte; nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, sau a decesului celuilat parinte;
#daca este insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.
Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
Insotitorii minorilor, altii decat parintii, vor trebui sa prezinte la iesirea din tara si cazierul judiciar.
Reamintim tuturor participantilor la traficul transfrontalier ca, in situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon unic 021 - 9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.