Banater Zeitung. Dupa 20 de ani...

Scris de Titus Balan | Publicat in 14.11.2013 11:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - La Casa Adam Muller Guttenbrunn, colectivul publicatiei Banater Zeitung a aniversat, in cadru sarbatoresc, alaturi de prieteni, 20 de ani de aparitie continua fara poticneli.
Pare putin pentru unii sau foarte mult pentru altii.
Dar acesti ani se refera doar la numele si forma actuala a ziarului, ce se adauga firesc la sirul de circa doua secole si jumatate de cand, intr-o forma sau alta, apar ziare tiparite in limba germana pe aceste meleaguri.
Saptamanalul de limba germana aduce in casele cititorilor stiri, noutati de la sport pana la cultura si economie din cinci judete din vestul tarii.
Şi se adauga cotidianului central Allgemeine Deutsche Zeitung, ce are o distributie nationala, dar si externa.
Asa se face ca informatia banateana ajunge de fapt intr-un spatiu mult mai larg.
Karl Singer, presedinte al Forumului Democrat German, in spusele sale, a subliniat rolul major pe care-l are presa de limba germana in pastrarea identitatii culturale a minoritatiilor svabe si sasesti din tara.
Pastrarea constiintei de apartenenta la o nationalitate este legata strans de un bun ziar, corect si impartial.
Rolf Maruhn, revenit din nou la postul de consul general al Germaniei la Timisoara, pe care l-a mai ocupat si in alta ocazie, cu cativa ani in urma, a subliniat, in cazul sau, rolul de instrument de lucru al ziarului banatean intre sursele sale de informare.
Din cei douazeci de ani, de cel putin zece, este ancorat de zona noastra prin presa, pe care o consulta chiar si cand se afla in strainatate, pe cale electronica.
Rohtraut Wittstock, in calitate de redactor sef al Allgemeine Deutsche Zeitung, a scos in evidenta buna colaborare cu ziarul local de la noi si integrarea lui in tot spatiul transilvan, dar si extracarpatic.
O necesitate stringenta este si de a atrage tinerii in demersul jurnalistic, atat ca noi generatii de redactori, cat si ca receptori de presa, stiut fiind faptul ca in zilele noastre cititorii in general sunt de generatii mai mature.
Cu acest prilej, a avut loc si o dezbatere despre avantajele si dezavantajele presei in limbile minoritaţilor din Banat, la care au luat cuvantul si reprezentanti ai ziarelor de limba maghiara, sarba si romana.
Ca o concluzie generala, a rezultat ideea ca e foarte bine ca mai exista presa scrisa in limbi minoritare in tara, dar ca numarul celor carora se adreseaza scade si va continua sa scada dramatic in anii ce vor veni.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.