Bega e... transparenta sub limita impusa de lege!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.08.2015 11:21 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Aquatim a montat recent un instrument de masurare a turbiditaţii apei din Bega la Remetea Mare.
Valorile masurate de turbidimetru sunt transmise automat calculatoarelor de la staţia de tratare a apei Bega, din cartierul Plopi din Timişoara, prin serviciul de date GPRS disponibil in reţelele de telefonie mobila.

Turbiditatea este marimea fizica care masoara lipsa de transparenta a apei, şi, in acelasi timp, unul din principalii parametri de proces, monitorizat in cadrul Staţiei de tratare Bega.
Monitorizarea de la distanţa a turbiditaţii aduce un plus de siguranţa procesului de potabilizare apei, specialiştii Aquatim fiind astfel avertizaţi din timp de schimbarea calitaţii apei captate din Bega.
Dozarea reactivilor folosiţi, de fapt reglarea intregului proces de tratare, se face in funcţie de parametrii apei care intra in staţie.

In mod normal, turbiditatea apei din Bega este sub 10 unitaţi de turbiditate (NTU), dar in perioadele cu averse puternice, aceasta poate creşte foarte mult, din cauza torentelor sau debitelor marite ale afluenţilor, care produc eroziuni ale albiilor.
Varful de turbiditate inregistrat in vara anului 2014 pentru apa din Bega a fost de 3.400 NTU.
Apa potabila livrata de statia de tratare Bega are, in medie, 0,5 NTU, mult sub limita impusa de legislaţie, de 5 NTU.
Staţia de tratare dispune de tehnologie moderna de urmarire şi control al proceselor, fiind automatizata in proporţie de peste 80%.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.