Bienala de arhitectura cu povesti despre Timisoara, dreptul la lumina si o idee de statuie ecvestra

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.09.2016 15:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

La Timişoara,  din 1 octombrie 2016, se deschide cea mai mare bienala de arhitectura din euroregiune, la Muzeul de Arta din Timişoara, incepand cu ora 19.  
Evenimentul reuneşte zeci de colaboratori, sute de invitaţi din ţara şi strainatate care vor participa la o serie de proiecte, unele organizate in premiera naţionala.
BETA 2016 – bienala timişoreana de arhitectura, se va desfaşura pe perioada octombrie – noiembrie, in mai multe locaţii din Timişoara, şi este structurat pe trei paliere: educaţie, profesie şi oraş.

Programul bienalei de arhitectura cuprinde peste 30 de evenimente organizate in parteneriat cu diferite organizaţii din Timişoara, din ţara şi din euroregiune (programul integral al bienalei timişorene de arhitectura – BETA 2016 - in Galerie Foto).
Primul eveniment la care sunt invitaţi arhitecţi, designeri de interior, dar şi publicul larg, este LIGHT EDU Symposium, cu un program de dezbatere in 4 – 5 octombrie, la Consiliul Judeţean Timiş.

Art Encounters deruleaza un proiect concurs in cadrul BETA care cauta ”raspunsuri la intrebarea cum poate arta contemporana a secolului XXI sa trateze in maniera actuala tema unei statui ecvestre a prinţului Eugeniu de Savoya, cel care acum 300 de ani elibera Timişoara de sub ocupaţia otomana.

La inceputul lunii noiembrie, timişorenii sunt invitaţi sa participe la Upgrade My City, doua zile de inspiraţie şi acţiune, organizate in 4 secţiuni: Urbanism, Sanatate, Educaţie şi Antreprenoriat. Ele vor fi contextele pentru 12 speakeri selectaţi cu atenţie pentru expertiza şi abilitatea lor de a inspira şi 12 proiecte destinate evoluţiei oraşului.

Tema bienalei este Priveşte Oraşul şi este o invitaţie catre locuitorii oraşului sa-l priveasca din perspective diferite, sa intre in dialog cu profesionişti precum arhitecţii, dar şi cu administraţia, cu scopul ca toate aceste grupuri sa colaboreze pentru  un mediu urban sanatos.
Priveşte oraşul este o campanie ce işi propune sa stranga şi sa impartaşeasca poveşti despre oraşul Timişoara.

OAR Timiş işi propune sa comunice societaţii ca arhitectura reprezinta un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice, avand ca obiective promovarea arhitecturii de calitate in toate formele şi manifestarile sale, creerea şi susţinerea unui mediu de interacţiune (intre corpul profesional, administraţie, societate civila şi diverşi stakeholderi), adaptarea educatiei de arhitectura la tendintele mediului socio-economic si cultural, precum şi promovarea identitatii culturale euroregionale in context naţional şi internaţional.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.