Bovinele nu se pot plimba in judetul Timis decat cu pasaport...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 25.09.2014 15:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - La Instituţia Prefectului, a avut loc şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Timiş, condusa de prefectul Eugen Dogariu, convocata pentru a se lua masurile necesare privind prevenirea, controlul si eradicarea in judeţul Timiş a febrei catarale maligne a ovinelor (Bluetongue), boala care afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice.
La ora actuala, au fost confirmate focare de boala in judetul Caras Severin, la granita cu judetul Timis.
Ca urmare a acestui fapt, au fost instituite zone de protectie si de supraveghere in jurul focarelor de boala, zone circulare, ce se intind pe o distanta de 100 si, respectiv 150 km, si in care sunt stabilite o serie de restrictii sanitare veterinare, in ceea ce priveste circulatia bovinelor, ovinelor si caprinelor.
Comitetul Local de Combatere a Bolilor Timiş a adoptat o hotarare, prin care s-a decis adoptarea si executarea unui plan de masuri pentru controlul si eradicarea febrei catarale ovine (bluetongue) pe teritoriul judetului.
Targurile de animale din judeţul Timiş raman inchise pana la data de 5 octombrie, restrictia putandu-se prelungi in functie de evolutia bolii.
Proprietarii de stane nu au voie sa permita parasirea amplasamentului actual de catre turmele de rumegatoare, pana la data de 5 octombrie, dupa aceasta data, avand voie sa paraseasca amplasamentul numai cu avizul scris al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, aviz ce se obtine prin intermediul medicilor veterinari din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare teritoriale.
Circulatia rumegatoarelor pe teritoriul judetului Timis se poate efectua numai daca acestea sunt insotite de formulare de miscare emise de catre medicii veterinari.
Pentru bovine, este necesar si pasaportul individual al acestora.
In cazul transporturilor spre abatoare, sunt necesare in plus, certificate sanitare veterinare si document de lant alimentar, completat de medicul veterinar, prin care sa se certifice faptul ca a fost respectata perioada de asteptare inainte de taiere, in urma eventualelor tratamente aplicate animalelor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.