BRACONAJ ARHEOLOGIC. PERCHEZITII in judetele CARAS=SEVERIN, BIHOR, TIMIS si ARAD...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 10.10.2017 20:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Politistii din Caraş-Severin efectueaza 14 perchezitii domiciliare, la persoane banuite de savarşirea infracţiunii de braconaj arheologic, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Caraş-Severin.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Caraş-Severin, in dimineaţa zilei de 10 octombrie, efectueaza 14 perchezitii pe raza judeţelor Caraş-Severin, Bihor, Timiş şi Arad, la persoane banuite ca au savarşit infracţiunea de braconaj arheologic.

In fapt, incepand din 2015, banuiţii ar fi efectuat detecţii şi sapaturi neautorizate in situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epoca romana şi medievale.

Vor fi puse in executare 10 mandate de aducere, persoanele depistate urmand a fi conduse la audieri si dispunerea masurilor legale.

La activitati participa şi luptatori de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Bihor, Timiş şi Arad.

ACTUALIZARE. In urma perchezitiilor, efectuate de politistii din Caraş-Severin cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale de factura arheologica, sute de monede antice şi medievale, statuete medievale şi din perioada Neolitica.

In urma perchezitiilor au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factura arheologica, cu posibila provenienţa din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoaba), peste 300 de monede antice şi medievale, mai multe arme şi statuete medievale, unelte şi statuete din perioada Neolitica si 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

Verificarile de specialitate, pentru a se stabili daca bunurile fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil sunt continuate de specialişti arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan.

Cercetarile continua sub aspectul comiterii infractiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizare prealabila, furt şi constituirea unui grup infracţional organizat.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.