Calatorie in lumea fascinanta a stiintei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.09.2014 15:52 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Pe 26 septembrie, Noaptea Cercetatorilor ii invita pe toţi cei curioşi la o calatorie in lumea fascinanta a ştiinţei.
Cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori iţi dau intalnire in campusurile universitare sau zonele centrale ale oraşelor: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Suceava, Bacau, Arad, Sibiu, Piatra Neamţ, Tulcea, Oradea şi Targu Jiu.

Drone, roboţi, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitaţie, metale lichide, observaţii astronomice sau prin microscop, calatorii virtuale prin Sistemul Solar şi alte experimente inedite ii aşteapta pe vizitatori.
In unele locaţii exista o zona destinata celor mici, plina de jocuri care sa le stimuleze creativitatea şi gandirea critica, dar şi sa-i binedispuna.
Pentru cei mai mari, am pregatit dezbateril şi conferinţe pe temele cele mai de interes la ora actuala in cercetare.
Organizatorii editiei din 2014 ii provoaca totodata pe curajosi sa isi testeze inovatia si creativitatea in universul stiintific, prin participarea  la cele doua concursuri organizate inainte de eveniment:
Concursul de videoclipuri "Vreau sa fiu cercetator", dedicat pasionatilor de stiinta indiferent de varsta.
Inscrierile se pot face pana miercuri, 17 septembrie 2014, prin incarcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezinta in maxim 2 minute conceptia personala cu privire la activitatea de cercetare.
Competitia de desene "Cercetatorii si laboratoarele lor" la care se poate inscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum si orice persoana pasionata de stiinta care insa nu desfasoara activitate de cercetare, pana pe 19 septembrie 2014 inclusiv.
Premiile se vor decerna in seara de 26 septembrie, cand vor avea loc şi o tombola pentru participanţi, precum şi alte concursuri cu premii instant.
In fiecare oraş veţi gasi şi o zona dedicata Uniunii Europene, unde sunt pregatite concursuri de cunoştinţe generale, o tombola cu premii şi alte surprize.
Ediţia din acest an a Nopţii Cercetatorilor propune doua abordari complementare propuse de doua echipe organizatoare:
#Researchers4Humanity pe scurt #R4H propune o noua abordare a interacţiunii dintre publicul larg şi lumea cercetatorilor prin activitaţi şi informaţii legate de modul in care cercetarea ştiinţifica contribuie la progresului umanitaţii.
#doyouspeakscience reaminteşte faptul ca ştiinţa uneşte oamenii dincolo de graniţele lingvistice sau geografice şi organizeaza activitaţi pentru a dezvalui ştiinţa care ne inconjoara intr-un limbaj pe inţelesul tuturor.
Pentru mai multe informatii vizitaţi www.noapteacercetatorilor.eu si www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor. Pentru inscrierea la concursuri accesaţi http://noapteacercetatorilor.eu/concursuri/

Timisoara va fi in acest an gazda unor experimente deosebite care au drept scop popularizarea unor domenii precum fizica, mecanica, optica, cristalografia, electricitatea, nanotehnologia, dar nu numai. Participantii la eveniment vor afla mai multe despre inventii legate de zbor, electricitate produsa prin mijloace sustenabile.
Totodata se vor intalni cu specialisti din diverse sfere ale stiintei de la care vor putea afla informatii noi si interesante.

15:30 – 18:30 Inscrierea participantilor pentru participarea la Tombola de la Experimentarium
16:00 – 16:30 Deschiderea oficiala Aula Magna UVT
16:30 – 17:00 Expozitie concurs cu premii: desene si fotografie cu tematica stiintifica ale elevilor din invatamantul preuniversitar.
17:00 – 18:30 Vizita la Facultatea de Fizica - Vizite in laboratoarele: Electricitate, Corp Solid, Fizica Mediului, Fizica Plasmei, Conversie Solara, Cresterea Cristalelor,
SCIENCE CAFÉ-uri in laboratoarele Facultatii de Fizica:
17:00 – 17:30 Fascinanta lume a cristalelor (Laboratorul de crestere a cristalelor, parter)
17:00 – 17:30 Experimente de electrostatica, Construirea unei baterii cu lamai, Cum sa “aprinzi” un bec cu un chibrit (Laborator Electricitate, et. I Fizica)
17:30 – 18:00 Cum sa construiesc un sistem fotovoltaic (Laborator Conversie Solara, et. I Fizica)
18:00 – 18:30 Clima si schimbari climatice (Laborator Fizica mediului, et. I Fizica)
SCIENCE CAFÉ-uri in Amfiteatrul Constantin Salceanu (et. 2 ½ Fizica):
17:00 – 17:30 Expansiunea Universului, inflatia cosmica si energia neagra
17:30 – 18:00 Stiinta materialelor la Facultatea de Fizica pentru dezvoltarea aplicatiilor fotovoltaice
18:00 – 18:15 Observatii si experiment in Fizica
18:15 Premierea concursului de eseuri cu tematica stiintifica (Amfiteatrul C. Salceanu)
18:30 – 20:00 Vizita la ExperimentariumTm Timisoara
Lista experimentelor ce vor fi prezentate: 1. Efect optocinetic – miscare relativa, 2. Forta Coriolis – placa rotitoare, 3. Moment cinetic – precesie, efect giroscopic, 4. Palanul, 5. Autoinductie – efect fiziologic, 6. Transportor cu motor liniar, 7. Experimente cu magneti temporari, 8. Experiment Magdeburg, 9. Efect Coanda, 10. Forta Magnus, 11. Model fibra optica cu jet apa, 12. Efect de varf – aplicatie xerox, 13. Energie regenerabila, 14. Reflexia luminii, efectul corner, 15. Perna de aer.
19:30 – 19:45 Premierea concursului de desene si fotografie cu tematica stiintifica
19:45 – 20:00 Tombola: marea extragere pe baza formularelor de inscriere completate pe parcursul vizitei la Facultatea de Fizica
20:30 – 23:30 Activitati la Observatorul Astronomic Timisoara - Piata Axente Sever 1 (Zona Piata Balcescu – Strada Feldioara)
SCIENCE CAFÉ-uri pe platoul din curtea Observatorului Astronomic: Modele de Univers, Experimentul de la CERN continua!, Simulare cu programul de planetariu Mitaka, Simulare cu programul de planetariu Celestia.
Tehnica observationala in astronomie (cupola si terasa Observatorului Astronomic): Prezentarea instrumentelor astronomice si a activitatii de cercetare desfasurata la Observatorul Astronomic din Timisoara, Prezentarea instrumentelor astronomice si a domeniilor de interes ale astronomilor amatori
Observatii astronomice (terasa Observatorului Astronomic): Observatii astronomice cu instrumentele Observatorului Astronomic Timisoara, Observatii astronomice cu instrumentele astronomilor amatori de la Astroclubul “Antares” si Astroclubul “Altair”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.