Calitatea apei se cerceteaza cu bani europeni

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.09.2012 13:08 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Aquatim a câştigat de curând finanţarea pentru un nou proiect de cercetare în domeniul calităţii apei, care se va derula în cadrul Planului naţional de Cercetare, Dezvoltare, Inovare II 2007-2012, sub autoritatea ministerului de resort. 

Proiectul „Sistem integrat pentru reducerea impacturilor şi riscurilor de mediu şi asupra sănătăţii umane în ciclul de utilizare al apei”, în valoare de 2,86 milioane de lei, este finanţat printr-un grant de la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor (85%) şi prin contribuţii ale partenerilor implicaţi (15%).
Alături de societatea Aquatim, partenerii proiectului sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea „Politehnica” din Timişoara şi Apavital, operatorul regional de apă şi canalizare din judeţul Iaşi.
Proiectul, cunoscut şi sub acronimul WATUSER, are ca obiectiv dezvoltarea şi implementarea unor tehnologii pentru îmbunătăţirea calităţii apei, pe întreg ciclul de utilizare al acesteia, de la prelevarea din sursele naturale, până la deversarea în cursurile de apă şi reutilizarea acesteia.
Pe durata proiectului, între anii 2012 şi 2015, Aquatim va realiza studii de cercetare aplicativă, la scară pilot, pentru tratarea apei destinate consumului uman şi epurarea apei uzate.
Rezultatele studiilor WATUSER se adresează tuturor specialiştilor din domeniu şi vor fi diseminate prin pagina web a proiectului, dar şi prin cursuri de specializare sau ateliere.
Principalele responsabilităţi ale unei companii de apă sunt îndreptate spre sănătatea şi siguranţa consumatorilor, pe de-o parte, şi protejarea mediului şi resurselor de apă, pe de altă parte. De aceea, Aquatim susţine activ cercetarea şi educaţia în domeniul calităţii apei.
Aquatim a mai participat, în perioada 2005-2011, la patru proiecte naţionale de cercetare de execelenţă: ProAqua, Biochem, ZEONANO-SPP şi NANO ZEOREZID, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată ECOIND.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.