Ca-n filmele americane. TALHARII care monteaza ECHIPAMENTE de LOCALIZARE pe AUTOTURISMELE VICTIMELOR pentru SANTAJ

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 27.06.2017 09:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii DIICOT - Structura Centrala impreuna cu ofiţeri de poliţie din cadrul D.G.P.M.B. efectueaza un numar de 18 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Timiş, in cadrul unei acţiuni vizand destructurarea unui grup infracţional organizat specializat in savarşirea infracţiunilor de talharie in forma calificata, şantaj, furt calificat, inşelaciune, marturie mincinoasa şi contrabanda cu ţigarete.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in cursul lunii mai 2016, un numar de 4 suspecţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat şi pe care l-au sprijinit şi alte persoane, in vederea comiterii in principal a infracţiunii de şantaj.

Incepand cu toamna anului 2016, in cadrul grupului au fost atrase şi alte persoane care au sprijinit activitatea gruparii, prin contribuţii permanente sau periodice, sub coordonarea liderului grupului, fiecare membru avand sarcini complementare in realizarea activitaţii infracţionale, roluri prestabilite in cadrul grupului şi reguli de comportare specifice unei unitaţi structurate.

Corelativ atragerii de noi membri, liderul gruparii a inceput planificarea comiterii unor noi infracţiuni (contrabanda, contrabanda asimilata şi trafic de migranţi), acesta punand la cale trecerea frauduloasa a frontierei de stat dintre Bulgaria şi Romania a mai multor persoane, precum şi procurarea şi comercializarea de ţigari provenite din contrabanda.
Sub acest aspect, membrii gruparii au recurs inclusiv la sustragerea acestor marfuri de la cei care le deţin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violenţa fizica, mizand pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri deţinute in mod nelegal.

Pe acest nou palier, liderul grupului a recrutat mai mulţi cetaţeni romani şi straini, de origine bulgara, ucrainiana şi sarba.

Concomitent, pentru a-şi asigura mijloacele financiare necesare finanţarii şi stimularii membrilor gruparii, liderul grupului a planificat şi coordonat comiterea de catre 'locotenenţii' sai a unor alte infracţiuni contra patrimoniului (furt, talharie, inşelaciune) recrutand, şi in acest caz, noi membri, ale caror calitaţi şi 'specializari' erau necesare pentru a asigura reuşita deplina a planurilor sale infracţionale, minuţios concepute.

Cercetarile efectuate au relevat ca gruparea infracţionala era organizata in baza principiului subordonarii ierarhice, decizia comiterii unei infracţiuni aparţinand de fiecare data liderului grupului care stabilea participanţii la savarşirea faptei şi rolul, in detaliu, al fiecaruia dintre ei.

In acest scop, la indicaţiile liderului, membrii gruparii organizau veritabile acţiuni de cunoaştere a victimelor, pe care le urmareau vreme indelungata, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaşte obiceiurile, familia şi locurile frecventate. Informaţiile astfel obţinute erau utilizate fie pentru şantajarea victimelor (nevoite sa satisfaca pretenţiile financiare ale membrilor gruparii, pentru nu suferi anumite consecinţe pagubitoare), fie pentru cunoaşterea exacta a momentului in care urma sa fie comisa infracţiunea (de exemplu, cand victimele erau plecate de acasa — in cazul infracţiunii de furt; a locului unde se aflau victimele — in cazul infracţiunii de talharie).

Prejudiciul cauzat din savarşirea infracţiunilor, pana la acest moment, este in suma de aproximativ 150.000 de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T.—Structura Centrala vor fi aduse, in vederea audierii, un numar de 19 persoane.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.