Canalul Bega se va europeniza cu milioane de euro

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.09.2013 14:47 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Reabilitarea malurilor Canalului Bega a ajuns la faza... predării amplasamentului pentru începerea lucrărilor. 

Proiectul cu finanţare de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local are ca obiectiv reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega, pe o lungime de 10,9 km pe ambele părţi, de la Uzina de Apă la Podul Modoş.
Valoarea contractului de lucrări este de 25.426.751 lei fără TVA, firma câştigătoare este SC TECHNODOMUS SA, iar durata execuţiei este de 23 luni.  
Se vor reabilita trotuarele, aleile pietonale, fântânile publice, pistele de biciclete, dar se vor realiza şi 9 staţii pentru închirieri de biciclete, 9 staţii vaporete, rampe pentru intervenţii de urgenţă, dotări tehnico-edilitare (reţele de apă, canalizare, electricitate şi iluminat public, amenajări peisagistice şi montare de mobilier urban, inclusiv scaune pentru pescari, alte utilităţi).
De asemenea, vor fi şi unele dotări inedite pentru petrecerea timpului liber, precum o scenă şi gradene demontabile pentru public, vor fi amplasate şi terase plutitoare de 10 m x 3 m, cu accesul de pe punţi metalice, cu podină de lemn, platforme pe teren cu podină din lemn de stejar, precum şi suprafeţe de nisip stabilizat ca zone de relaxare, pe care se poate face plajă.
Podul Michelangelo va avea un iluminat spectaculos, iar la celelalte poduri vor fi corpuri de iluminat încastrate pe arcade, dedesubtul pavajului.
Staţiile  pentru vaporaşe vor fi la podul Mihai Viteazul, podul Dacilor, podul Decebal, podul Michelangelo, podul Mitropolit Şaguna, podul Traian, podul Ştefan cel Mare, în dreptul str. Vulturilor (la dreapta de vechiul port), podul Modoş.
***
Pe de altă parte, Administraţia Bazinală de Apă Banat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi cu Municipalitatea Zrenjanin din Republica Serbia, implementează proiectul intitulat “Valorificarea potenţialului turistic transfrontalier, incluzând piste de cicloturism de-a lungul râului Bega, în aval de Timişoara”.
Bugetul total al acestui proiect este de 2.346.495 Euro din care suma de 1.994.520,75 Euro (85%) reprezintă fonduri IPA, iar suma de 273.026 Euro reprezintă cofinanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat al României.
Diferenţa este constituită din contribuţia proprie a partenerilor români - 42.004 Euro şi a partenerului sârb - 36.944,25 Euro.
Durata prevăzută a proiectului este de 18 luni, activităţile derulându-se în perioada 29.03.2013 – 29.09.2014.
Finanţarea va asigura construirea unei piste de biciclete cu lungimea de 37 km,  de-a lungul râului Bega, pornind din Timişoara (Podul Modoş) până la graniţa comună cu Republica Serbia, pe traseul Sânmihaiu Român, Uivar, Otelec.
Partenerul sârb (Municipalitatea Zrenjanin) va elabora studiul de fezabilitate pentru continuarea pistei pe teritoriul vecin, de-a lungul râului Bega, cu începere din localitatea Klek, situată lângă Zrenjanin, şi până la frontiera cu România.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.