Cand CETATENII ROMANI, etnici evrei sau germani, erau pur si simplu VANDUTI. PRETURI in functie de VARSTA, PREGATIRE si PROFESIE...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.04.2017 08:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timisoara (Bd. Vasile Parvan nr. 4A), va avea loc joi, 4 mai, de la ora 16:30, o discutie pe marginea celui de-al treilea volum Istoria comunismului din Romania. Documente Nicolae Ceausescu (1972-1975), publicat recent la Editura Polirom, in editie cartonata. Volumul apare sub ingrijirea istoricilor Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu.
La eveniment, vor lua cuvintul Dorin Dobrincu, Vasile Docea, Armand Gosu, Mircea Mihaies, Silviu Rogobete si Smaranda Vultur.

„Volumul de fata, al treilea, contine documente din anii 1972-1975, doar patru ani, dar foarte importanti, decisivi chiar in evolutia regimului comunist din Romania.
Mai multe documente selectate evidentiaza felul in care N. Ceausescu si-a consolidat in aceasta perioada controlul asupra PCR si asupra bratului sau inarmat, Securitatea. Grija pentru averea partidului, pentru cresterea fondului in valuta si exportului de catre firmele partidului a fost o constanta in sfertul de secol dominat de Ceausescu.
Acestia sint anii in care se cristalizeaza noul cult al personalitatii, rescrierea istoriei intrind sub controlul direct al conducerii partidului. Noul program al partidului, aprobat la Congresul al XI-lea, contine principalele teze, un fel de fire rosii de la Burebista la Ceausescu. Ele urmeaza sa fie transpuse nu doar in opera istoriografica, in Tratatul de istorie a Romaniei, la care lucra Academia si care n-a aparut decit dupa colapsul regimului Ceausescu, ci si in filmele artistice care evocau figuri mai mult sau mai putin conturate din panteonul national. Istoria a trebuit rescrisa dintr-o perspectiva national-comunista, cum a cerut Ceausescu.
O alta problema reflectata in documentele publicate in acest volum se refera la «aranjamentele» incheiate cu Israelul si cu Republica Federala Germania prin care cetateni romani, etnici evrei sau germani, sint pur si simplu vinduti. Preturile erau diferite, in functie de virsta, pregatirea si profesia lor. Un comert care a adus beneficii insemnate Securitatii si PCR.
Esecul industrializarii fortate promovate de Ceausescu se contureaza inca de la inceputul anilor 1970. Obsesia obtinerii de valuta obliga intreprinderile sa-si asume contracte pe care nu le pot indeplini. Reapar dificultati in aprovizionarea populatiei cu produse alimentare de baza – zahar, ulei sau banalul usturoi. Ceausescu a dat vina tot pe populatie, pe care o acuza ca stoca alimente, si pe cetatenii straini care s-ar aproviziona din Romania. In 1974 se discuta la virful partidului despre reintroducerea cartelei, decizia fiind aminata” - spun editorii.

Mihnea Berindei (1948-2016) a fost cercetator la Institut des Sciences Sociales du Politique/CNRS. La Editura Polirom a mai publicat Ultimul deceniu comunist (in colab., vol. I, 1979-1985, 2010; vol. II, 1986-1989, 2014).
Dorin Dobrincu este cercetator la Institutul „A.D. Xenopol” din Iasi, coordonator al Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. La Editura Polirom a mai publicat Listele mortii (2008).
Armand Gosu este conferentiar al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti. A publicat articole in reviste de specialitate.
Editorii au mai publicat in 2012, la Editura Polirom: Istoria comunismului din Romania. Volumul II: Documente. Nicolae Ceausescu (1965-1971).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.