Cand te urci pe ludaie si vezi intreaga Kekenda...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.10.2014 14:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Cea de-a 29-a editie a manifestarii turistice "Zilele Dovleacului" va avea loc anul acesta la Kikinda in perioada  9-12 octombrie.
In aceeaşi perioada, va fi deschis si punctul de trecere a frontierei Nakovo - Lunga, intre orele 9-20.

In fiecare an, la mijlocul lunii octombrie, Kikinda devine pentru cateva zile centrul Europei si toate acestea datorita unei mici, dar putin mai „grase“ plante numita dovleac.
Totul a inceput cu mult timp in urma, cand, pentru a descrie cat de plata este regiunea Kikinda, oamenii aveau o vorba: „Te urci pe dovleac si vezi intreaga Kekenda“, fapt pentru care in perioada evenimentului „Zilele dovleacului“ localnicii, si nu numai, concurau pentru alegerea celui mai lung si celui mai dur dovleac.
Sambata are loc sarbatoarea oficiala.
Inca din zorile zilei  incepe concursul de pregatire a celor mai diversificate mancaruri pe baza de dovleac.
Apoi urmeaza, ceva specific cand e vorba de voivodeni, micul dejun traditional banatean unde, cel mai important loc, il ocupa desigur dovleacul.
„Micul dejun banatean“ este de fapt o competitie intre femeile din zona pentru pregatirea acestuia in mod traditional.

„Zilele dovleacului“ reprezinta de fapt legatura dintre trecut si traditie, dar si viitor.
 „Jocurile si concursurile cu dovleacul“, cum ar fi alergatul cu dovleacul in mana, concursul de mancat seminte si placinte de dovleac pentru copii din scolile generale, la fel si realizarea de masti.
Pentru ceilalti care au un suflu sportiv mai redus, urmeaza realizarea mastilor,  unde copiii sunt motivati in mod deosebit, caci lucreaza cu materiale care de obicei  nu le folosesc la orele de lucru manual: dovleac, porumb, fasole, floarea soarelui, morcov, ardei, mar, diferite frunze ...
Trupa vesela reprezentata de tinerii din Kikinda si oaspetii lor din gradinitele comunelor vecine se prezinta int-un program de carnaval organizat in centrul orasului imbracati in haine realizate din papusoiul de porumb, saci de canepa si din rodurile toamnei, toate acestea fiind insotite de cantece si recitare.
Seara si la partea finala, un juriu de specialitate masoara al cui dovleac este mai mare si mai greu.
Pana acum campionul absolut a detinut un dovleac de 266  cm, iar cel mai greu dovleac cantarit pana acum in Kikinda a masurat aproximativ 288,3 kg.  
La Muzeul Popular in fiecare an se organizeaza si o expozitie de pictura naiva, precum si  lucrari artistice si literare  ale elevilor din scolile generale si licee.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.