Canicula la ordin

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.07.2012 07:33 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Având în vedere prognoza meteorologică pentru perioada următoare cod portocaliu –de caniculă, aducem la cunoştinţa cetăţenilor, persoane fizice şi juridice din municipiul Timişoara care utilizează focul deschis următoarele măsuri cu caracter preventiv conform Ordinului 579/605/2008:
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
*Condiţii meteorologice fără vânt;
*Colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încăt arderea să poată fi controlată;
*Executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
*Curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
*Desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
*Asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
*Supraveghrea permanentă a arderii;
*Stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
*Interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
*În cadrul gospodăriilor cetăţeneşti nu este obligatorie curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
*Condiţii meteorologice fără vănt;
*Parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin făşii arate;
*Izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de făşii arate;
*Desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
*Asigurarea pănă la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
*Asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
*Asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
*Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul nr. 163/2007. Face excepţie, executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
Permisul de lucru cu foc este emis de către Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului şi aprobată cu Legea nr. 265/2006, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale va fi realizată cu acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă din municipiul Timişoara- Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara la tel./fax 0256/408439, 0256/499212.
Nerespectarea acestor măsuri se sancţionează contravenţional în conformitate cu H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.