ECONOMIA PESEDISTA. Cantitatea de LAPTE BRUT IMPORTAT de ROMANIA a crescut cu 29007 tone, adica 28,7%!!!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.06.2017 12:12 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In anul 2016, comparativ cu anul 2015, sacrificarile de bovine si de pasari in unitatile industriale specializate (abatoare) au inregistrat o tendinta ascendenta, in timp ce sacrificarile de porcine, ovine şi caprine au inregistrat o tendinta descendenta, informeaza Institutul Natíonal de Statistica.
Productia de lapte colectat de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a crescut in anul 2016 fata de anul 2015.

Sacrificarile de animale si pasari din unitatile industriale

In anul 2016, sacrificarile de bovine in unitati industriale specializate, dupa numarul de capete, au crescut fata de anul precedent cu 29,3%, iar sacrificarile de porcine au scazut cu 0,1%.
Fata de anul precedent, productia de carne de bovine a crescut cu 29,4%, iar cea de porcine a crescut cu 2,0%
datorita creşterii greutaţii medii a porcilor sacrificaţi.
Numarul de ovine si caprine sacrificate in unitatile industriale specializate a scazut fata de anul precedent cu 12,2%, iar productia de carne de ovine si caprine a scazut, de asemenea, cu 8,4%.
Numarul de pasari sacrificate in abatoare a crescut fata de anul 2015 cu 1,8%, iar productia de carne de pasare a crescut cu 4,2%.

Sacrificarile de bovine au fost preponderente in regiunile Nord‐Est (49,9%), Sud‐Muntenia (13,1%), şi
Nord‐Vest (11,6%).

Sacrificarile de porcine au detinut cele mai mari ponderi in regiunile: Vest (peste 35,0%), Sud‐Muntenia (16,7%), Nord‐Est (13,1%), Nord‐Vest (12,2%) si Centru (11,4%), iar sacrificarile de ovine si caprine, in regiunile Vest (27,9%), Sud‐Muntenia (peste 25,0%), Sud‐Est (16,5%) şi Centru (11,4%).
In anul 2016, sacrificarile de pasari au fost preponderente in regiunile Sud‐Est (25,2%), Nord‐Est (23,8%),
Sud‐Muntenia (15,9%), Centru (15,2%) si Nord‐Vest (11,7%).

In anul 2016 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vaca colectat de unitatile procesatoare de la exploatatiile agricole si centrele de colectare a crescut cu 32655 tone (+3,6%).
Cantitatile de lapte brut colectat din alte specii (ovine şi caprine) au crescut in anul 2016 fata de anul anterior, cu excepţia productiei de lapte de bivoliţa care a scazut cu 9,4%.

Cantitatea de lapte brut importat a crescut, in anul 2016 fata de anul 2015 cu 29007 tone (+28,7%).

In anul 2016, productia principalelor produse lactate a manifestat o tendinta ascendenta, cea mai mare
crestere a productiei avand loc la branza (inclusiv urda) cu 5928 tone (+7,3%).
Evolutia cantitatii de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (84,2% din productia totala de branzeturi) s‐a mentinut in aceeasi tendinta ascendenta.
Cresteri semnificative ale productiei in anul 2016 fata de anul precedent pot fi mentionate la lapte de consum cu 18753 tone (+7,2%), unt cu 734 tone (+6,6%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) cu 7575 tone (+4,0%), branza topita cu 301 tone (+3,8%).
In anul 2016 comparativ cu anul 2015, productia de lapte praf a scazut cu 455 tone (‐18,1%).

Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s‐au colectat in regiunile Centru (36,5%), Nord‐Est (22,8%) si Nord‐Vest (18,2%).

Laptele de consum s‐a produs cu preponderenta in regiunile Centru (43,5%), Nord‐Vest (peste 20,0%), Nord‐Est (peste 15,0%) si Vest (peste 10,0%).
Regiunile Centru, Bucuresti‐Ilfov si Nord‐Vest detin peste 75,0% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat).
Cele mai mari cantitati de unt s‐au produs in regiunile Centru (49,8%), Vest (peste 25,0%), Nord‐Vest (12,7%) si Nord‐Est (9,2%).
Branza s‐a produs, indeosebi, in regiunile Centru (35,6%), Nord‐Est (24,6%), Nord‐Vest (17,3%) si Sud‐Muntenia (9,9%).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.