Care sunt cerintele obligatorii pentru acordarea marcii Made in Banat?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 21.08.2014 15:19 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a incheiat activitatea de elaborare a strategiei de acordare a marcii „Made in Banat”.
Urmare a celor patru intalniri de lucru gazduite de CCIAT in perioada mai – august 2014, membrii comisiei au definitivat procedurile, criteriile şi documentaţia privind acordarea marcii.
Criteriile obligatorii pentru fiecare produs/serviciu din cele 14 grupe de produse şi servicii conform Clasificarii internationale a produselor şi serviciilor pentru inregistrarea marcilor (clasificarea de la Nisa) stabilita de WIPO (Organizaţia Internaţionala a Propritaţii Intelectuale) trebuie indeplinite cumulativ, neindeplinirea uneia conducand la descalificarea cererii producatorului in etapa verificarii documentaţiei, fara posibilitatea intrarii in a doua etapa a verificarii şi selectarii  produsului/serviciului propus pentru inregistrarea marcii.
Cerinţele obligatorii privind acordarea marcii „Made in Banat” sunt urmatoarele:
#Producatorul/prestatorul de servicii trebuie sa aiba sediul social sau şa işi desfaşoare activitatea in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia (Banatul romanesc şi Banatul sarbesc);
#Resursele materiale şi umane utilizate trebuie sa provina din regiunea vizata de proiect, in procent de 51%.
#Produsele nealimentare trebuie insoţite de o declaraţie de conformitate;
#Producatorul/prestatorul de servicii trebuie sa indeplineasca condiţiile legale de funcţionare din punct de vedere sanitar-veterinar, sanatate publica, protecţia mediului, protecţia  consumatorului, din fiecare stat;
#Producatorul/prestatorul de servicii trebuie sa aiba sistemul de management al calitaţii, implementat sau  in curs de implementare, pentru produsele alimentare, ISO 22000:2005, iar pentru produsele nealimentare: ISO 9001:2008, cat şi un sistem al managementului de mediu conform 14001:2004;
#Situaţia / capacitatea tehnica de producţie şi situaţia economico-financiara (capacitatea financiara) a producatorului / prestatorului de servicii se va demonstra prin documente justificative (producţie anuala – continuitate pe ultimii trei ani de activitate; bilanţ contabil, cont de profit şi pierderi - cifra de afaceri pe ultimii trei ani).  

Documentaţia de calificare va fi elaborata astfel incat sa respecte cerinţele obligatorii care trebuiesc indeplinite de fiecare produs/serviciu din cele 14 grupe de produse şi servicii şi va cuprinde descrierea detaliata a produselor/serviciilor, alte informaţii considerate semnificative.
In acest sens, producatorul / prestatorul de servicii trebuie sa prezinte un comentariu al specificaţiilor conţinute in documentaţie prin care sa demonstreze corespondenţa produsului/produselor/serviciilor prezentate in propunere cu specificaţiile respective.
Cerinţele impuse vor fi considerate ca fiind minimale şi obligatorii, iar dovada conformitaţii produsului/produselor/serviciilor prezentate cu cerinţele solicitate se va face cu documentaţie tehnica din partea producatorilor declaraţi pentru produsul/produsele/serviciile pentru care solicita inregistrarea.
Producatorii care nu fac dovada explicita a caracteristicilor declarate vor fi consideraţi inadmişi şi propunerea pentru inregistrarea clasei din care fac parte, respinsa.
Vor fi luate in considerare propunerile care sunt conforme cerinţelor solicitate, iar propunerea cu caracteristici incomplete atrage respingerea produsului/serviciului.
Producatorii işi pot retrage documentaţia depusa şi pot solicita clarificari comisiei de evaluare.
Documentaţiile se depun atat la sediul CCIAT din P-ţa Victoriei nr.3 pentru solicitanţii din Romania, cat şi la sediul partenerilor de proiect din Serbia, pentru solicitanţii din Republica Serbia.
Evaluarea documentaţiei de calificare şi a cerinţelor obligatorii se va face de catre comisiile de specialitate, in Romania şi respectiv, Serbia.
Acestea vor inainta grupului comun de lucru un raport conţinand firmele eligibile propuse pentru a purta marca “Made in Banat”, urmand ca aprobarea sa aparţina grupului de lucru.
Procedura privind acordarea marcii a fost aprobata in unanimitate de experţi şi membrii comisiei mixte şi va fi oficial asumata şi semnata de reprezentanţii partenerilor de proiect la expoziţia MADE IN BANAT din cadrul Targului de Inovare, Cooperare si Anteprenoriat – INOCOOP, care va avea loc la Zrenjanin (Serbia), in perioada 28 – 30 august 2014.  
Informatii suplimentare la tel. 0374160971, e-mail: cmirea@cciat.ro, Cosmina Mirea – manager de proiect.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.