Ce ar trebui sa faca o femeie cand este asaltata de doi nebuni?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.03.2016 07:22 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Maia Morgenstern  revine la Timişoara cu o piesa de colecţie, scrisa de unul dintre purtatorii de cuvant ai Primaverii de la Praga, pe care o joaca impreuna cu doi actori de calibru mare, profesionişti autentici şi vedete pline de farmec: Mircea Rusu şi Andrei Finti.
Regizat de Felix Alexa la Teatrul Evreiesc din Bucureşti, in limba romana, cu o scenografie de Ruxandra Ion, spectacolul  cu piesa ”Jocul Regilor”, de Pavel Kohout, va avea unica reprezentaţie la Timişoara in aceasta stagiune luni, 18 aprilie 2016, de la ora 19, pe scena Operei Naţionale.
Ce ar trebui sa faca o femeie cand este asaltata de doi nebuni?
Primul ii salveaza trupul, cel de-al doilea ii deschide sufletul.
Primul este generos, bogat, marinimos, iar al doilea este spiritual şi plin de farmec.
Primul este isteric; in schimb, cel de-al doilea este coleric.
Primul te ameninţa ca se va sinucide, cel de-al doilea ca se va lasa ucis de nazişti.
Ce poate face o femeie care ţine, in egala masura, la amandoi?
Piesa lui Kohout este scrisa cu ironie, subtilitate şi umor negru.
Exista o anumita nebunie tragi-comica in reactiile tuturor personajelor din acest spectacol.
Dramele reale se amesteca cu ridicolul situaţiilor, minciunile cu adevarul, si numai astfel jocul vieţii devine complet, se dezvaluie in sinopsis.
 O bizara comedie neagra cu un subiect delicat, relatiile dintre un evreu si cuplul care il ascunde in timpul persecutiilor naziste, dar şi mult dupa aceea,  tustrei personaje enigmatice, un triunghi pasional, tensionat, o piesa captivanta cu uluitoare derulare a intrigii, unde firul povestii e in permanenta innodat.
Scrisa in 1978, piesa a fost excepţional tradusa de Alexandru Al. Sahighian.

Nascut la Praga in 1928, Pavel Kohout a fost, in prima parte a vietii sale, un sustinator fervent al comunismului (inclusiv in chip de aparatcik), pentru a deveni, dupa mijlocul anilor 1950, un la fel de aprig militant impotriva lui, redactand, impreuna cu Václav Havel, celebra Charta 77, un moment cheie in miscarea de rezistenta fata de regimul comunist totalitar.
In 1979, dupa ce i s-a decernat Premiul Austriac de Stat pentru Literatura Europeana si dupa ce a devenit consilier literar al faimosului Burgtheater din Viena, autoritatile cehoslovace l-au ostracizat.
Autor de piese si de scenarii de film, dar si de romane si eseuri, Kohout a ales exilul in Austria,  de unde intoarcerea in patrie nu i-a mai fost permisa decat dupa 1990.

Biletele pentru ”Jocul Regilor” la Timişoara costa, in funcţie de loc, 60 sau 80 de lei şi s-au pus in vanzare la Agenţia Operei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.