Ce este si cum se aplica Planul Rosu?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.09.2012 12:48 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Joi, 13.09.2012, ora 9.30, în zona Freidorf din Timişoara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă BANAT al judeţului Timiş desfăşoară un exerciţiu pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui accident rutier cu victime multiple, cu activarea Planului Roşu.Exerciţiul are loc în contextul sărbătorii Zilei Pompierilor din România.

În data de 13 septembrie 2012, ora 09:32, are loc un grav accident rutier, între un autobuz ce transporta 37 muncitori ai S.C. Smithfield FERME S.R.L., un autocamion transport marfă şi un autoturism cu patru pasageri. Accidentul are loc în zona de sud a oraşului, la intersecţia străzilor Ovidiu Cotruş şi Vasile Georgevici. În urma coleziunii dintre autobuz şi autocamion, cel dintâi se răstoarnă, iar autocamionul ricoşează într-un autoturism ce se deplsa regulamentar din sens invers.

Impactul dintre camion şi autoturism provoacă un incendiu violent, din cauza scurgerilor de combustibil rezultate în urma coleziunii. Accidentul este deosebit de grav, având victime multiple, 5 persoane fiind surprinse sub fiarele contorsionate ale autobuzului şi trei persoane fiind încarcerate în maşina în flăcări. Se impune urgent activarea Planului roşu de intervenţie.
Pentru desfăşurarea exerciţiului în condiţii cât mai aproape de realitate, au fost mobilizaţi aproximativ 40 pompieri militari, care intervin cu un punct de comandă mobil, 4 autospeciale de stingere, 2 autospeciale de descarcerare, 3 ambulanţe şi remorca cu post medical avansat.
În sprijinul pompierilor sosesc şi două echipaje ale Poliţiei Rutiere, care delimitează accesul în zonă şi identifică victimele; precum şi 11 jandarmi, responsabili cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice. Echipajele a 6 ambulanţe ale S.A.J. ajută la triajul răniţilor, acordă primul ajutor medical persoanelor cu probleme şi asigură transportul victimelor la unităţile de primire urgenţe.
Psihologii unităţilor M.A.I. precum şi voluntari din cadrul Colegiului Psihologic din Timişoara acordă asistenţa de specialitate aparţinătorilor, în corturi special amenajate la faţa locului.
Pentru cazarea familiilor victimelor şi a pasagerilor ce nu necesită îngrijiri medicale se solicită sprijinul unităţilor hoteliere din imediata apropiere – Hotel Aurora, respectiv Hotel Aurelia.
Verificarea concepţiei de acţiune în cazul producerii unei catastrofe feroviare şi a modului de aplicare a procedurii în astfel de situaţii: Verificare şi actualizarea Planului roşu de intervenţie; Organizarea în teren a cooperării cu forţele participante la intervenţie; Executarea întrunită a operaţiunilor de intervenţie; Verificarea capacităţii operaţionale a unităţii şi a funcţionării tehnicii şi materialelor din înzestrare; Realizarea fluxului informaţional - decizional cu structurile care asigură funcţii de sprijin pentru tipurile de risc la incendiu şi poluare accidentală; Planul roşu de intervenţie este un plan ce prevede organizarea şi realizarea răspunsului instituţiilor abilitate din judeţ în cazul producerii unor accidente colective şi/sau dezastre cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp, în funcţie de numărul de victime stabilit sau estimat, gravitatea stării acestora şi capacitatea de interventie aflată la dispoziţie. Declanşarea Planului Roşu se realizează de către Prefectul judeţului Timiş, imediat după producerea accidentului/dezastrului, sau de către inspectorul şef al I.S.U. Timiş, în maxim cinci minute de la producerea situaţiei de urgenţă.
Planul se declanşează atunci când sunt întrunite sau sunt indicii că se pot întruni cel puţin una din următoarele condiţii: numărul real sau potenţial al victimelor este de cel puţin 6 ; operaţiunile de salvare impun lucrul în comun a cel puţin 5 instituţii nominalizate în punerea în aplicare a acestui plan, din care obligatoriu I.S.U., S.A.J., U.P.U., I.J.P.; intervenţia implică mobilizarea a cel puţin 30% din capacitatea de interventie aflată în tura de serviciu a serviciilor publice de urgenţă prespitalicească (S.M.U.R.D. şi S.A.J.) din judeţ; la fiecare eveniment în care sunt implicate substanţele chimice periculoase sau la urgenţe radiologice.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.