Ce nu ştii despre sarcină, naştere, nutriţie, alăptare şi îngrijirea bebeluşului?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.06.2016 09:17 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Joi, 30 iunie, de la ora 13, va avea loc evenimentul de lansare a Şcolii Mamei SAMAS in Timişoara, in cadrul caruia medici si educatorii perinatali SAMAS vor vorbi pe larg despre acest proiect şi despre importanţa educaţiei din perioada perinatala a mamelor şi bebeluşilor.
Asociaţia SAMAS, singura reţea naţionala de educatori perinatali, vine in sprijinul femeilor insarcinate şi mamelor din Timişoara.

Incepand de anul acesta, Cabinetul de recuperare medicala Jurca va gazdui Şcoala Mamei SAMAS, un loc in care mamicile vor primi servicii medicale, dar şi consiliere şi informatii specializate pentru primele 1.000 de zile (de la conceptie pana la varsta de 2 ani a copilului) legate de sarcina, naştere, nutriţie, alaptare şi ingrijirea bebeluşului.

Centrul va gazdui Scoala Mamei, un loc in care educatorii perinatali SAMAS vor veni in sprijinul mamicilor in perioada celor mai importante 1000 de zile, inainte si dupa nastere.
Activitatea educatorului perinatal SAMAS este inspirata din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor si proaspetelor mame.
In tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia, peste 70% din mame apeleaza servicii similare.
Asociatia SAMAS este o organizatie nonprofit care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali SAMAS (din randul asistentilor medicali si moaselor), specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si copilului. Obiectivele asociatiei, pe termen lung, sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal, dar si imbunatatirea urmatoarelor statistici ingrijoratoare privind sanatatea mamei si a sugarului:
# In Romania, rata alaptarii exclusiva este de 12,6%, fata de 30% (media Europeana)
# Romania are, in continuare, cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (9 la mie, potrivit Euro Health Consumer Index)
# Accesul gravidelor la informaţii este scazut, potrivit unui studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului din 2013: doar 33% dintre mame declarau atunci ca au fost instruite asupra alaptarii; probleme sunt si in ceea ce priveste numarul mare de cezariene la cerere.

Printre speakeri se afla Codruţa Gabriela Nedelea, responsabil Programe Sociale si Fundraising Asociaţia SAMAS, Gianina Romanescu – Coordonatorul Centrului SAMAS Timşoara, educator perinatal SAMAS, conf. univ. dr. Bernad Elena Silvia – medic primar obstetrica –ginecologie, conferenţiar universitar la Universitatea de Medicina şi Farmacie ”Victor Babeş”, dr. Petre Izabella – Medic specialist chirurgie, obstetrica –ginecologie, dr. Iacob Daniela – Medic primar neonatologie şi pediatrie, şef lucrari Universitatea de Medicina şi Farmacie ”Victor Babeş”, precum şi Sorin Jurca- kinetoterapeut.

Evenimentul va avea loc la Sala Adam Muller Guttembrunn, str.Gheorghe Lazar nr.10-12.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.