Ce se va intampla de Ziua Timisoarei 2014?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 17.07.2014 16:00 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primaria Municipiului Timisoara organizeaza trei zile de evenimente pentru a marca data de 3 August, ziua orasului Timişoara.

Manifestarile vor debuta vineri, 1 august, de la ora 09.00, in Parcul Central unde, pe Aleea Personalitatilor, va avea loc dezvelirea busturilor lui Gheorghe I. Tohaneanu si Nicolae Boboc.
La ora 10.30 in Parcul Rozelor va fi dezvelit bustul lui Árpád Mühle, iar la ora 12.00, va avea loc intrunirea in sedinta festiva a Consiliului Local al Municipiului Timisoara.
Iubitorii de jazz sunt invitati la Festivalul Blues pentru Timisoara, de la ora 20.00, in Piata Victoriei.
Sambata, 2 august, va avea loc un alt concert in Piata Victoriei sustinut de Maxim, Lora, Elena Gheorghe si Connect-R.
Duminica, 3 august, ne intalnim cu Alice Francis si Oceana tot in Piata Victoriei, iar in incheiere va avea loc un foc de artificii.

Ziua Timisoarei, 3 August, a devenit ziua orasului Timişoara prin Horararea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999.
Prin aceasta hotarare, se marcheaza ca zi a orasului momentul intrarii trupelor romanesti in Timisoara, la 3 august 1919, si instaurarea administratiei romanesti.

Program Ziua Timisoarei 2014
1 august - vineri

Parcul Central
09.00 - ceremonial militar, fanfara  Garnizoanei Timisoara
Dezvelire busturi: Gheorghe I. Tohaneanu (profesor universitar doctor in filologie, scriitor, unul dintre intemeietorii invatamantului filologic universitar timisorean, sculptor  Aurel Gheorghe Ardeleanu) si Nicolae Boboc (compozitor, muzicolog si eseist-filosof, dirijor al Filarmonicii din Arad si al Filarmonicii Banatul, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)
Parcul Rozelor
10.30 Fanfara “Timisoara Big Band”, dezvelire bust Árpád Mühle (arhitect  peisagist, fiul celebrului horticultor Wilhelm Mühle cel mai important rozerist al Romaniei din perioada interbelica, a initiat reamenajarea Parcului Rozelor, dupa ce acesta fost distrus in timpul Primului Razboi Mondial, sculptor: Aurel Gheorghe Ardeleanu)
11.00 Program artistic “Trandafirul” dedicat momentului dezvelirii bustului lui Árpád Mühle, organizat de Asociatia Seniorilor din Municipiul Timisoara in parteneriat cu Asociatia Amicii Rozelor, participa: elevii Liceului Pedagogic Carmen Sylva, Colegiului Economic F.S.Nitti,  Colegiului National  Banatean, seniorii A.S.M.T. si seniorii din Szeged, Ungaria.
Sala de sedinte a Consiliului Local
12.00 Sedinta Festiva – Decernarea post-mortem a Titlului de Cetatean de Onoare lui Paul Neagu, artist plastic, sculptor (dupa Constantin Brancusi, Paul Neagu este singurul sculptor roman care a reusit performanta ca lucrarile sale sa fie expuse si achizitionate de catre Tate  Gallery din Londra, iar Timisoarei, a lasat mostenire in 22 decembrie 1999, in Piata Victoriei, sculptura monumentala Crucificare), precum si decernarea Titlului de Cetatean de Onoare lui Paul Eugen Banciu (prozator, eseist, scenarist, critic de arta) si lui Eugen Dorcescu (poet, prozator, eseist, traducator din limbiile franceza si spaniola).
Piata Victoriei    
20.00  Blues pentru Timisoara- concert
Ora H – o formula nascuta din bucuria de a canta, cu oameni cu care sa te simti bine si in afara scenei, abordand genuri muzicale diverse, care dau posibilitatea fiecaruia sa se simta util si sa contribuie la o intalnire cat mai placuta cu muzica.
Componenta: Adi Vaduva, Vasile Dolga, Bogdan Racz, Bujor Hariga, Ciprian Popa, Toni Kuhn
Bega Blues Band - grupul cel mai longeviv de blues-jazz din Romania, cu o activitate de 30 de ani. Intemeiat de Bela Kamocsa şi de Johnny Bota, grupul a lansat in 1993 primul CD de blues-jazz din Romania, "Blues de Timisoara". Bega Blues Band a obţinut, in 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din Romania şi Diploma de Excelenţa a Municipiului Timisoara „pentru intreaga activitate muzicala şi pentru promovarea imaginii Timişoarei in ţara şi in lume”.
Componenta: Maria Chioran , Mircea Bunea,Toni Kühn, Johnny Bota, Lica Dolga, Dan Mitrofan, Sasa Bota
Blue Family – grupul de blues din Pancevo (Serbia) a luat fiinta in anul 1996. Cu o mulţime de apariţii in toata ţara, trupa a participat la festivaluri şi concerte in Ungaria, Romania, Elveţia si Slovacia.
Componenta: Katarina Arsenov, Ana Radzic, Zeljko Stanojkovski, Ljuba Jeftic, Milan Jarakovic, Rade Krivokuca

2 august – sambata

Program actiuni sportive
“Cupa oraselor infratite„ - turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
09.00 – 18.00 Baza Sportiva Colterm
Participa  echipe reprezentand Municipiul Timisoara si echipe invitate care reprezinta orasele infratite si partenere
12.00 – la Padurea Verde, in vecinatatea Muzeului Satului, va avea loc ceremonia de inaugurare si sfintire a Monumentului Rezinstentei Anticomuniste din Banat, organizata de Primaria Municipiului Timisoara, impreuna cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Filiala Timis.  Evenimentul este un bun prilej de a aduce un profund omagiu istoriei multiseculare a Timişoarei, alaturi de o istorie mai recenta, extrem de dureroasa, in care zeci si sute de locuitori ai acestui colt de tara au luptat si s-au jertfit pentru apararea libertatii, demnitatii si fiintei nationale.
Piata Victoriei  
20.00 - concert
Maxim, Lora, Elena Gheorghe, Connect-R
22.00 Crosul  nocturn Timisoara
Crosul nocturn  a ajuns la cea de-a treia editie si este organizat in sistem de participare open. Inscrierile se fac in mod gratuit, avand limita de varsta a concurentilor de 18 ani. Crosul Nocturn se va desfasura pe cca 3,5 km si are startul incepand cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(in fata Primariei Municipiului Timisoara), unde va avea loc si sosirea. Traseul este urmatorul: Primaria Municipiului Timisoara  – str.20 Decembrie – Bv. I.C.Bratianu –str. Michelangelo – str.Cluj – str. V.Babes – Bv.Mihai Viteazul – str.20 Decembrie - Primaria Municipiului Timisoara.
Crosul este realizat in parteneriat cu Atletic Club Maraton.

3 august – duminica

Piata Victoriei
21.00 - concert
Alice Francis, Oceana
Artificii

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.