Ce spectacole mai sunt la Festivalul European al Spectacolului de la Timisoara?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.05.2014 14:45 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timisoara - Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) va continua, joi, 15 mai, si vineri, 16 mai, cu spectacole din Bucuresti, Cluj si Targu Mures.

Astfel, joi, 15 mai, sunt programate spectacolele: Green Hours! Best of. show teatral site-specific serial de Maria Manolescu si Peca Stefan, regia Andreea Valean (dramAcum si Teatrul Luni de la GreenHours Bucuresti);  Sanziana si Pepelea de Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija (Teatrul National din Cluj) si Tipografic majuscul, un spectacol de Gianina Carbunariu (Teatrul Odeon Bucuresti).

Un serial de teatru site-specific,  Green Hours! e un spectacol din trei episoade creat de dramAcum intre ianuarie şi martie 2013, ca intervenţie culturala clandestina, cu scopul de a sprijini cel mai longeviv spaţiu teatral independent din Romania, Green Hours 22 jazz cafe, in timp ce locaţia era inchisa in urma unei incercari de preluare de catre mafia barurilor din Bucureşti.
Cu Sanziana si Pepelea, spectacolul semnat de Alexandru Dabija, redescoperim copilaria teatrului romanesc, acea naivitate hazlie, jucausa, care graieste insa multe adevaruri despre firea romaneasca valabile si astazi; un text foarte teatral, cu potentialitati scenice, de joc…
Spectacolul Geaninei Carbunariu, Tipografic majuscul, aduce in prim plan un caz din arhivele Securitatii: Mugur Calinescu, elevul de 17 ani din Botosani, ale carui inscrisuri cu creta facute timp de un an pe peretii cladirilor din oras au pus in alerta organele de politie.

Vineri, 16 mai, sunt programate urmatoarele spectacole: Carpathian Garden un spectacol de Radu Iacoban (Godot Café-Teatru Bucuresti); Bucharest Calling de Peca Stefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Targu-Mures); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul National Targu-Mures, Compania „Liviu Rebreanu” si Colectiv A Cluj) si performence-ul Moment poetic (Stand-up comedy – Dragos Pop, Cluj)
O comedie taioasa realizata de doi actori – Tudor Aaron Istodor şi Radu Iacoban -  Carpathian Garden insumeaza 80 de minute de format TV transpuse scenic, un „act comic social” susţinut de personaje contemporane delicioase.
Bucharest calling este povestea unor tineri insinguraţi pe care soarta ii aduce impreuna in diferite imprejurari, intr-o zi de vara foarte calduroasa, in Bucureşti. Andrei, incearca s-o uite pe fosta sotie, care s-a sinucis, Katia isi ingrijeşte mama imobilizata la pat si isi doreste moartea acesteia, Iulia (sora Katiei), o prostituata, viseaza la o cariera actoriceasca in America, Pall Mall (alias Cosmin) este proxenetul ei, iar Alex (fratele lui Andrei) se straduieste sa-si pastreze pozitia de moderator al unui radio show.
In punct triplu, autorul Bogdan Georgescu documenteaza si apoi fictioneaza sinuciderea unui clujean, intr-o iarna, in Lacul Tarnita, impreuna cu propriii copii.
Piesa, cu structura fragmentara, ii da prilej autorului, deopotriva si regizor al spectacolului, sa jongleze cu puncte de vedere despre cele intamplate si despre conjunctura generala care determina astfel de acte, exprimate scenic intr-un  spectacol minimalist.

Joi 15/05 – 17:00         GREEN HOURS! BEST OF | – Jazzissimo lounge & pub
Joi 15/05 – 19:00         SANZIANA SI PEPELEA | – Sala Mare
Joi 15/05 – 21:00         TIPOGRAFIC MAJUSCUL | – Sala 2
Vineri 16/05 – 17:00         CARPATHIAN GARDEN | – Studio “UŢU Strugari”
Vineri 16/05 – 19:00         BUCHAREST CALLING | – Sala 2
Vineri 16/05 – 21:00         PUNCT TRIPLU | – Sala Mare
Vineri 16/05 – 22:30         MOMENT POETIC | – Jazzissimo lounge & pub
Sambata 17/05 – 19:00         EFECTUL GENOVESE | – Sala 2
Sambata 17/05 – 21:00         DONTCRYBABY | – Sala Mare
Duminica 18/05 – 17:00         PISICA VERDE | – Studio “UŢU Strugari”
Duminica 18/05 – 19:00         DREAMING ROMANIA | – Sala Mare
Duminica 18/05 – 21:00         CABARETUL CUVINTELOR | – Sala 2

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.