Ce surprize a pregatit Primaria pentru Ziua Timisoarei 2015?...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.07.2015 10:58 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primaria municipiului Timisoara organizeaza trei zile de evenimente pentru a marca data de 3 August, ziua orasului de pe Bega.
Manifestarile vor debuta sambata, 1 august, de la ora 20.00 in Piata Victoriei, unde vor avea loc concerte cu Alina Eeremia, Deepcentral, Antonia, 3rei Sud Est.

Duminica, 2 august, tot in Piata Victoriei, incepand cu ora 20.00, puteti participa la concerul de lansare al Orchestrei de tineret a municipiului Timisoara si la recitaluri sustinute de trupele The Weekend Band si Love Hunters.
In incheierea concertelor va avea loc un foc de artificii.
Luni, 3 august manifestarile vor incepe de la ora 09.00 in Parcul Central unde, pe Aleea Personalitatilor va avea loc dezvelirea busturilor lui Pius Brinzeu si al lui Anghel Dumbraveanu.
La ora 11.00, va avea loc intrunirea in sedinta festiva a Consiliului Local al municipiului Timisoara, la Sala Mare a Senatului Universitatii Politehnica Timisoara.
Seara, iubitorii de jazz sunt invitati la Festivalul Blues pentru Timisoara, de la ora 19.00, in Piata Victoriei.

Ziua Timisoarei, 3 August, a devenit ziua orasului prin Horararea de Consiliu Local  nr. 217 din 1999.
Prin aceasta hotarare, se marcheaza ca zi a orasului, momentul intrarii trupelor romanesti in Timisoara, la 3 august 1919 si instaurarea administratiei romanesti.

1 august - sambata
Casa de Cultura a Municipiului Timisoara – Sala Lira
11.00 – Expoziţie – Asociaţia Artiştilor Plastici “Romul Ladea”
Program actiuni sportive
“Cupa oraselor infratite„ - turneu de mini fotbal cu echipe de amatori
09.00 – 17.00 Baza Sportiva Colterm
Participa echipe reprezentand Municipiul Timisoara si echipe invitate care reprezinta orasele infratite si partenere.
Piata Victoriei    
20.00  concerte Alina Eremia, Deepcentral, Antonia, 3rei Sud Est
22.00 Crosul  nocturn Timisoara
Crosul nocturn a ajuns la cea de-a patra editie si este organizat in sistem de participare open. Fiecare participant trebuie sa se inscrie si sa achite cotizatia de participare de 20 lei. Limita de varsta a concurentilor este de minim16 ani. Pentru a putea participa la cursa, concurentii intre 16 - 18 ani trebuie sa prezinte acordul scris al parintilor. Crosul Nocturn se va desfasura pe cca 4 km si are startul incepand cu orele 22.00, de pe Bv. C.D.Loga nr.1(in fata Primariei Municipiului Timisoara), unde va avea loc si sosirea. Traseul este urmatorul: str. 20 Decembrie 1989 - Bv. Vasile Parvan, pe sub pasajul Michelangelo, continuare pe Bv. Corneliu Coposu, intoarcere la fantana de la pasarela din Parcul Copiilor, Bv. Corneliu Coposu, pe sub pasajul Michelangelo - Bv. Vasile Parvan, Podul Mihai Viteazul, str. 20 Decembrie 1989, finish Primarie Bv. C.D. Loga nr. 1, (vis a vis de Filarmonica Banatul).
Crosul este realizat in parteneriat cu Atletic Club Maraton.

2 august – duminica
Teatrul de Vara din Parcul Rozelor
19.00 Fanfara Timisoara Big Band
20.00 Concert extraordinar Ansamblul Timisul
Piata Victoriei  
20.00 - concerte
Orchestra de tineret a municipiului Timisoara alcatuita din elevi ai Colegiului de Arta Ion Vidu si studenti de la Facultatea de Muzica, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
Repertoriul abordat: teme muzicale din filme celebre si hituri pop aranjate intr-o maniera simfonica. Dirijor prof. Laurentiu Muntean, coordonator prof. Alina Cuibariu Jumuga.
The Weekend Band o trupa timisoreana care canta coveruri si melodii proprii. In urma cu 6 ani s-au pus bazele acestui proiect, membrii formaţiei sunt: tobe - Marios Fulop, bass - Tibor Aranyi, clape – Vincenţiu Ghergulov, chitara - Alex Bejenaru şi voce - Razvan Munteanu.
Love Hunters o trupa de blues cu influente punk infiintata in anul 1987 in Novi Sad, Serbia componenta: Milan Mumin – vocal, Vlada Jovanov – chitara bass, Aleksandar Medan – chitara, Robert Radic - tobe, Marion Kalin- chitara.
Foc de artificii

3 august – luni
Parcul Central
09.00 - ceremonial militar, fanfara  Garnizoanei Timisoara
Dezvelire busturi: Pius Brinzeu (unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat scoala de medicina timisoreana, activitatea sa medicala a facut din Timisoara unul dintre cele mai importante centre de flebologie din tara şi din Europa. A contribuit la infiinţarea Institutului de Medicina din Timisoara, apoi a Spitalului Judeţean şi a Centrului de Cercetari Experimentale, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu) si Anghel Dumbraveanu (poet, prozator, eseist si traducator, personalitate de seama a culturii romane contemporane, ilustru reprezentant al generaţiei literare `60, care a contribuit la schimbarea cursului poeziei romaneşti neo-moderne, sculptor Aurel Gheorghe Ardeleanu)
Sala Mare a Senatului Universitatii Politehnica Timisoara, et.1, Piata Victoriei nr.2
11.00 Sedinta Festiva – Decernarea Titlului de Cetatean de Onoare doamnei Coleta de Sabata, prima femeie rector a Universitatii Politehnica din Timisoara, in perioada 1981-1989, stralucit cercetator, om de cultura si personalitate stiintifica de renume, decernarea Titlului de Cetatean de Onoare  domnului Aurel Tiberiu Ceia (profesor, renumit solist vocal, reprezentant de seama al muzicii populare din Banat), decernarea Titlului de Cetatean de Onoare domnului Stefan Dragulescu, fost ministru al sanatatii,  fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara si initiatorul infiintarii Institutului de Cardiologie din Timisoara in 1994 si decernarea post–mortem a Titlului de Cetatean de Onoare lui Ioan M. Anton, profesor, vicepresedinte al Academiei Romane, fost rector al Institutului Politehnic Timişoara.

Piata Victoriei    
19.00  Blues pentru Timisoara- concert

Moody Stuff  - Trupa de jazz Moody Stuff,  infiintata in 1997 este condusa de vocalista Vera Ciocan, muzician binecunoscut de jazz si blues al Timisoarei. Componenta trupei este urmatoarea: Ionut Dorobantu la ghitara, Victor Miclaus la bass si Ferencs Sekeres la tobe. Formatia abordeaza un repertoriu de blues si jazz alaturi de invitatul lor special, Boghi Nagy,  solistul trupei Burning Table, care va aduce pe scena la Ziua Timisoarei, atat vocea cat si muzicuta.

Bega Blues Band guest star A.G. Weinberger 

Bega Blues Band este grupul cel mai longeviv de blues-jazz din Romania, cu o activitate de peste 30 de ani. Intemeiat de Bela Kamocsa şi de Johnny Bota,  grupul a lansat in 1993 primul CD de blues-jazz din Romania, "Blues de Timisoara". Bega Blues Band a obţinut, in 2004, premiul pentru cel mai bun grup de blues-jazz din Romania şi Diploma de Excelenţa a Municipiului Timisoara „pentru intreaga activitate muzicala şi pentru promovarea imaginii Timişoarei in ţara şi in lume”.
Grupul este format din Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat si percutie, Sasa Bota – viola electrica, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitara, Johnny Bota – bas, Lica Dolga – tobe, Ovidiu Andris – percutie.

A.G. Weinberger, unul dintre cei mai buni muzicieni de blues din Romania va canta alaturi de Bega Blues Band. Considerat de catre critici Mr. Blues al Romaniei si de catre  B.B. King “un chitarist carismatic de cea mai inalta clasa”, AG Weinberger este singurul artist de blues si jazz din Romania selectat pentru nominalizarea la 7 categorii, la Premiile Grammy si decorat cu Ordinul Cultural in grad de Cavaler. Pentru acest eveniment, artistii au pregatit un program format din piese care apartin repertoriului international de blues dar si compozitii proprii.

Matyas Pribojszki Band  - Formatia vine din Ungaria si are la activ numeroase prezente la festivaluri de blues din Europa, iar critici de gen faimosi, cum sint Rick Estrin sau Kid Andersen au scris articole laudative la adresa ei. Bandul, alcatuit din muzicieni de cea mai buna calitate, ii are ca membri pe:  Zoltán Nemes - claviaturi, Ferenc Szasz - ghitara, László Csizmadia – bass, Daniel Molnar – baterie, Mátyás Pribojszki - muzicute, voce, lider. Mátyás Pribojszki este unul dintre cei mai buni interpreti la muzicuta din Europa de Est. El stapineste la fel de bine ambele stiluri: cel traditional si cel contemporan, fiind posesorul unui ton autentic si al unei frazari inspirate. Mátyás a concertat deja in mai mult de 25 de tari din Europa.

Blue Family, renumit grup de blues din Belgrad, s-a format in anul 1996. Blue Family are urmatoarea componenta: Katarina Arsenov – voce, Dejan Pavic – baterie, Zeljko Stanojkovski – pian, Aleksandar Djordjevic – ghitara, Ljubomir Djordjevic – muzicuta, Milan Jarakovic – bass si lider. Este una dintre cele mai active si autentice formatii de gen din spatiul ex-iugoslav, cu prezente la toate festivalurile de blues din acea zona dar si la evenimente similare din Italia (Padova, Milano, Roma), Ungaria, Romania si Elvetia. Stilul imbratisat de acest grup este denumit “West Coast Jump”. Printre CD-urile lansate de Blue Family se numara  “Here Comes The Blues” (2001), disc de o mare calitate muzicala si acustica, foarte bine primit de public si de critica de specialitate, obtinand distinctia de Cel Mai Bun CD de blues al anului.

In perioada 23.07.2015-05.08.2015, Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Filiala Timisoara organizeaza expozitia „Timisoara – de la resedinta regala la capitala culturala a Europei”.
Expozitia va fi gazduita de Galeria de Arta „Helios” si Galeria Primariei Municipiului Timisoara este dedicata datei de 3 august, cand sarbatorim  Ziua Timisoarei, precum si unui eveniment important din istoria orasului de pe Bega, mutarea cu 700 de ani in urma, in luna mai 1315 de catre regele Ungariei Robert Carol de Anjou (1288-1343) a resedintei si a curtii sale de la Visegrad la Timisoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.