Ce trebuie sa faca Timisoara pentru a ajunge Capitala Culturala Europeana?(6)

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.07.2013 16:57 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

VI. Cofinanţarea comunitară a evenimentului
Prin intermediul programului Cultura, Uniunea Europeană acordă Capitalelor culturale europene o contribuţie financiară. Începând cu titlul din 2010, cofinanţarea UE este acordată prin premiul „în onoarea Melinei Mercouri”, dar trebuie remarcat faptul că acordarea acestui premiu nu este automată.
Premiul trebuie acordat Capitalelor culturale cu cel târziu trei luni înaintea evenimentului, cu condiţia ca oraşele să fi îndeplinit angajamentele luate în cadrul fazei de selecţie şi să fi urmat recomandările comitetului, în special în ceea ce priveşte dimensiunea europeană a evenimentului. Suma alocată acestui premiu va constitui cofinanţarea comunitară a evenimentului şi se va cifra, în principiu, la 1,5 milioane EUR.
Contribuţia financiară asociată premiului va fi plătită structurii responsabile cu derularea programului. Ea va trebui folosită pentru finanţarea proiectelor care fac parte din programul anului sau care reprezintă o continuare a programului anului.
Alte politici comunitare, cum ar fi fondurile structurale, în special Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) şi Fondul social european (FSE) pot contribui la dezvoltarea urbană. Aceste fonduri pot fi folosite, de asemenea, pentru îmbunătăţirea infrastructurilor locale, întărirea coeziunii sociale şi sprijinirea politicilor locale de inovare, pentru creştere şi ocuparea forţei de muncă. Prin urmare, unele oraşe pot primi alocări din fondurile structurale comunitare.
O alocare din fondurile structurale este făcută fiecărui stat membru în funcţie de diferiţi parametri structurali. Această alocare este împărţită, în statul membru, între regiunile prioritare de către „autorităţile de management” responsabile cu gestionarea acestei alocări.
Distribuirea fondurilor este programată cu mai mulţi ani în avans. Oraşul desemnat Capitală culturală are responsabilitatea să afle detalii despre programarea acestor alocări de la „autorităţile de management” din regiunea lui.
Informaţii suplimentare privind acest subiect sunt disponibile pe site-ul internet al Direcţiei Generale Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene, la următoarea adresă:
http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc433_en.htm.
De asemenea, operatorii culturali care participă la eveniment au posibilitatea de a obţine subvenţii pentru proiectele lor prin programul comunitar Cultura, cu condiţia să îndeplinească cerinţele în această privinţă, în special în termeni de parteneriat european. Anul Capitalei culturale reprezintă un moment ideal pentru elaborarea de proiecte care implică parteneriate europene relevante pentru programul Cultura şi, de asemenea, pentru alte programe comunitare aflate sub responsabilitatea Direcţiei Generale Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene.
La adresa următoare sunt disponibile informaţii suplimentare privind condiţiile de participare la programul Cultura: http://ec.europa.eu/culture/eac/index_en.html.
Informaţiile referitoare la politicile şi programele propuse de Direcţia Generală Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene sunt disponibile la următoarele adrese:
-Învăţare de-a lungul vieţii: http://ec.europa.eu/education/index_en.html, -Tineret: http://ec.europa.eu/youth/index_en.html,
-Cetăţenie: http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/activecitizenship/index_en.htm, Multilingvism: http://ec.europa.eu/education/policies/lang/languages_en.html.
În plus, interacţiunile cu Anii europeni sunt binevenite şi pot crea uneori oportunităţi de finanţare comunitară legate de evenimentul Capitala culturală europeană.

Ce trebuie sa faca Timisoara pentru a ajunge Capitala Culturala Europeana?

Ghid pentru oraşele candidate la titlul de Capitală culturală europeană

II. Etapa de monitorizare: de la desemnare la eveniment

III. Obiectivele şi criteriile evenimentului

IV. Cheile succesului

Comunicarea privind Capitala culturală europeană trebuie să aibă un impact puternic şi să fie clară.

VII. Evaluarea evenimentului

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.