Cei mai multi spectatori s-au inghesuit la Opera Taraneasca

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.07.2014 16:31 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely a produs in stagiunea 2013/2014, recent incheiata, 7 noi montari şi a reluat 8 dintre cele mai apreciate producţii ale sale din sezoanele precedente.
Noile  montari ale stagiunii au fost spectacolele ”Regina frumuseţii din Leenane”, ”Afacere murdara”,  ”Zana cu sapte capete”, ”Cer si pamant”, ”7/7”, ”Incendii” şi spectacolul-lectura ”Szutyok”.
Dintre producţiile sezoanelor  anterioare, in programul stagiunii s-au aflat spectacolele ”O, ce zile frumoase”, ”Vremuri de pace”, ”Opera taraneasca”, ”Gardenia”, ”Inainte de potop”, ”Prah”, ”Mady-baby” , ”Ai Lav Iu”.
Alte 13 spectacole invitate pe scena Teatrului Maghiar din Timişoara intregesc afişul stagiunii.

In stagiunea 2013/2014, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” din Timişoara a avut 13.242 de spectatori, dintre care cca 500  au venit sa vada, la Budapesta, ”Opera ţaraneasca” (”Parasztopera”).
Acesta este, dealtfel, şi spectacolul care deţine recordul de public al actualei stagiuni: 2597 de spectatori.  
Gradul de ocupare a salii Teatrului Maghiar reprezinta şi el un record:  89,9%.

Trupa Teatrului Maghiar a efectuat 11 deplasari, jucand spectacole la  Budapesta, Paks şi Kecskemet (Ungaria), Subotiţa (Serbia), in  Bucureşti, Miercurea Ciuc,  Baia Mare, Beclean, Aiud,  Arad şi in localitaţi ale judeţului Timiş. Spectacolele Teatrului ”Csiky Gergely” au fost aplaudate in numeroase festivaluri, la Kisvarda (Festivalul Teatrelor din Diaspora), Plai -Timişoara, Oradea (FuxFest şi Festivalul de Teatru Scurt), Gheorgheni (Colocviul Teatrelor Minoritare din Romania), Odorheiu Secuiesc (DraMa Festival), Bucureşti (Festivalul Naţional de Teatru), Subotiţa (Desire Central Station), Budapesta (Festivalul de Teatru Contemporan, Festivalul Teatrelor Maghiare de peste hotare, Festivalul de Teatru in aer liber din Varosmajor), Debrecen (Festivalul de Dramaturgie Maghiara  DESZKA),  Arad (Festivalul Internaţional de Teatru Nou), Festivalul Artelor Timişoara.  
Calitatea spectacolelor şi performanţele interpreţilor au fost recompensate cu o sumedenie de premii: Tokai Andea – Premiul pentru cea mai buna actriţa in rol secundar (Festivalul de la Kisvarda), Lőrincz Rita -  Premiul pentru cea mai buna actriţa (Festivalul de Teatru Scurt - Oradea),  Trofeele Pro Cultura Timisiensis pentru actorul Kocsárdi Levente şi coregrafa Baczó Tünde,  Vagabondo -  Premiul pentru cel mai bun spectacol de papuşi  (Fuxfest), Albert Alpár – Premiul pentru cea mai buna scenografie (Festivalul Internaţional de Teatru de Studio, Ramnicu Valcea),  Diploma de excelenţa acordata Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” de catre Primaria Municipiului Timişoara  pentru participarea la Festivalul Naţional de Teatru.

Unul dintre cele mai importante momente ale stagiunii a fost Festivalul Euroregional TESZT, care in ediţia 2014  a propus 17 spectacole,  jucate cu casa inchisa, şi alte 14 evenimente adiacente (concerte,  lansare de carte, work-shop, expoziţii), vizionate de 2157 de spectatori.
Ultimul eveniment coorganizat in aceasta stagiune de Teatrul Maghiar, in calitate de partener al Fundaţiei Diaspora şi Centrului Reformat Timişoara, spectacolul Ansamblului Naţional Maghiar cu titlul ”Gheorghe Dozsa”, prezentat in iulie 2014, la implinirea a 500 de ani de la incheierea tragica a razboiului ţaranesc la Timişoara, a fost vizionat de un public de peste 600 de spectatori.
Stagiunea 2014/2015 are premise excepţionale, caci la Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” din Timişoara vor monta regizorii  Silviu Purcarete, Radu Afrim,  Kokan Mladenovic (Serbia) şi Katarzyna Raduszewska (Polonia).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.