Cei mai patrioti romani sunt din Banat

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.12.2011 14:46 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

41% dintre români pot spune despre ei că sunt patrioţi. Cei mai patrioţi români, cel puţin la nivel declarativ, sunt românii din Banat (unde 60% se pot caracteriza în acest mod) şi din Muntenia (50%).Tinerii între 20 şi 24 de ani sunt cel mai puţin patrioţi (doar 30% putându-se descrie astfel).

În acelaşi timp, cei mai în vârstă (între 50 şi 59 de ani) declară în mai mare măsura că se consideră patrioţi (48%). Este de observat şi faptul că persoanele cu venit scăzut se încadrează mai puţin în această categorie decât persoanele cu venit ridicat (32% în cazul celor cu venit sub 1.200 de lei în comparaţie cu 50% pentru cei cu venituri peste 3.000 de lei).
Pentru cei mai mulţi români patriotismul înseamnă pur şi simplu a-ţi iubi ţara necondiţionat (4 din 10 au fost de acord cu acest lucru). O treime cred că patriotismul se referă la respectul pe care îl ai pentru strămoşi, în timp ce un sfert spun că patriotismul se referă la faptul că românii sunt deranjaţi atunci când imaginea ţării lor este denigrată în străinătate. Doar 4% cred că patriotismul se referă la conştientizarea beneficiilor pe care ţi le oferă ţara în care locuieşti.
Românii ar spune despre ei înşişi că sunt un popor ospitalier (45%), că sunt descurcăreţi (36%), generoşi (30%), harnici (28%), dar şi cârcotaşi (28%). Un sfert dintre cei care au răspuns la studiu cred că poporul român este format din oameni buni la suflet (26%). Pe de alta parte, 25% cred că semenii lor sunt delăsători.
Expresiile care îi descriu cel mai bine pe români sunt, în opinia lor: 'A face haz de necaz' (47% dintre cei care au răspuns la studiu menţionează această expresie între primele trei), 'Să moară şi capra vecinului' (44%), 'Om trăi şi om vedea' (40%) şi 'Lasă că merge şi aşa' (36%). Doar 8% dintre cei care au fost întrebaţi pot spune că pe români îi defineşte expresia 'Sunt mândru că sunt român', iar 18% au fost de acord că românii sunt caracterizaţi prin zicala 'Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în ţara mea'.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.111 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 60 de ani. Marja de eroare este de ą2.9% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului faţă în faţă, la domiciliul respondentului, în perioada 7-19 noiembrie 2011. Studiul a fost realizat şi integral finanţat de către ISRA Center.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.