Cei mai putini BOLNAVI de DIABET ZAHARAT se afla in REGIUNEA de VEST. Sunt, OFICIAL, 30.289 de DIABETICI in judetul TIMIS!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.11.2017 11:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Aproximativ 5% din populaţia judeţului Timiş are diabet zaharat şi se afla in evidenţele medicilor diabetologi, arata datele Casei Judeţene de Sanatate Timiş.
Astfel, ultimele statistici, centralizate la finalul primelor noua luni ale lui 2017, indica un numar total de 30.289 de persoane care sufera de diabet in judeţ.
Diabetul afecteaza in principal populaţia in varsta – mai mult de 70% dintre cazuri sunt inregistrate la persoane peste 60 de ani.

Pe grupe de varsta, prevalenţa cea mai ridicata este atribuita categoriei 60-69 de ani: 40% din totalul cazurilor (12.153) se afla in acest interval.
Puţin peste un sfert din persoanele cu diabet, 26%, fac parte din grupa de varsta 20-59 de ani, care reprezinta, intr-o proporţie ridicata, populaţia considerata activa.
In ceea ce priveşte populaţia tanara, in evidenţele specialiştilor sunt 150 de pacienţi cu diabet, cu varsta sub 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1.

Aceleaşi date arata o pondere mai mare a diabetului in randul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decat in randul barbaţilor.
Din totalul pacienţilor cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, barbaţi.

Totuşi, din cauza ca in multe cazuri diabetul zaharat poate sa ramana nediagnosticat, numarul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.
Federaţia Internaţionala de Diabet atrage atenţia ca rata nediagnosticarii poate ajunge chiar şi la 50%, potrivit ediţiei 2017 a Diabetes Atlas.
De altfel, rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic de specialitate au stabilit o prevalenţa a diabetului zaharat de 8.2% in populaţia adulta – 20-79 de ani - din Regiunea Vest (Timiş, Caraş Severin, Arad, Hunedoara), cu aproape o treime mai mica decat media la nivel national, de 11.6%.

Prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200, arata rezultatele finale ale Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

„Diabetul zaharat de tip 2, care reprezinta majoritatea cazurilor de diabet, este o afecţiune tacuta, care poate ramane nedepistata mult timp, din cauza ca simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienţi la care diagnosticul este pus in momentul in care sunt instalate deja complicaţii, care pot avea implicaţii grave, ce afecteaza puternic calitatea vieţii. De aceea, daca sunt observate semne precum senzaţie de sete puternica, senzaţie de foame, lipsa energiei, oboseala accentuata, urinari dese, pierdere in greutate dintr-o data sau vedere in ceaţa trebuie consultat un specialist”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedinte ales al Societaţii Romane de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi decan al Universitaţii de Medicina şi Farmacie „Victor Babeş" Timişoara.

Avand in vedere ca apariţia diabetului de tip 2, care inseamna aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet, este asociata cu factori de risc comportamentali, care pot fi controlaţi (ex: obezitate, sedentarism, alimentaţie nesanatoasa), specialiştii atrag atenţia importanţei adoptarii unui stil de viaţa sanatos in prevenirea sau intarziera instalarii afecţiunii.

Totodata, testarea periodica a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului, permiţand intervenţia specialiştilor din timp, aşa incat sa poata fi obţinute cele mai bune rezultate in ceea ce priveşte controlul eficient al afecţiunii şi incetinirea progresului bolii.

Astfel, timişorenii sunt aşteptaţi in perioada 16 – 17 noiembrie 2017, intre orele 09.00 şi 16.00 in faţa Operei Naţionale din Piaţa Victoriei, unde li se pot face gratuit testari de glicemie şi hemoglobina glicata.
De asemenea persoanele diagnosticate deja cu diabet pot beneficia de examinari de specialitate pentru complicaţii ale diabetului - screening de neuropatie diabetica şi picior diabetic.

Acţiunile de testare fac parte din Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” derulata in perioada 14-18 noiembrie la Timişoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.