Cel mai faimos BALET al tuturor timpurilor, la TIMISOARA, interpretat de o companie-fanion a legendarei scoli de balet ex-sovietice

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.09.2017 16:56 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Stagiunea de balet a Timişoarei ii rasfaţa pe cei pasionaţi de arta dansului alb cu un eveniment fastuos: ”Lacul lebedelor”, cel mai faimos balet al tuturor timpurilor, va fi interpretat la Timişoara de o companie-fanion a legendarei scoli de balet ex-sovietice, compania din St. Petersburg a lui Andrei Batalov. 

Evenimentul va avea loc in 17 noiembrie 2017, de la ora 20:00 Opera Naţionala Romana Timişoara, iar vedetele spectacolului vor fi balerinii Olga Golitsa (Odette/Odile) şi Denis Nedak (Siegfried).

Baletul pe muzica lui P.I.Ceaikovski, in coregrafia lui Marius Petipa şi Lev Ivanov, are o scenografie creata de Evgenii Gurenco. Compania "St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’’ a fost fondata in 2014 de unul dintre legendarii balerini ruşi, prim-solist la Teatrului Mariinski.

Absolvent al Academiei de Balet Vaganova din Rusia , Andrei Batalov domina scena de balet de mai mult de 25 de ani.

In 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat ”Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai tarziu caştiga statului de prim-solist al Teatrului Mariinski.

El aparţine unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut şi prezent, din care fac parte legende precum Vestris şi Nijinsky, Mikhail Baryshnikov şi Julio Bocca. Batalov deţine un palmares impresionat la marile concursuri internaţionale de balet .

A fost caştigator a medaliei de aur la Concursul International de Balet de la Nagoya (Japonia, 1996) şi la Paris (1997).

A caştigat premiul 2 la Concursul Internaţional Rudolf Nureyev la Budapesta (1996), premiul 1 şi Mihail Baryshnikov la Arabesque-96, Concursul de Balet din Perm (1996) şi Marele Premiu la Concursul International de Balet de la Moscova (1997).
In repertoriul teatrelor Mihailovski (1992-1994) şi Mariinsky (din 1994), Batalov a deţinut roluri principale in cale mai importante spectacole de balet.

Ca director artistic al companiei ce-i poarta numele, Andrei Batalov urmeaza marea tradiţie a baletului rus, aşa cum au construit-o Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.

Astazi Batalov nu doar ca danseaza el insuşi, dar ii invaţa pe alţii : din 2010 el este şi coregraf al Teatrului Mihailovski, avand déjà discipoli celebri ca Leonid Sarafanov.

Biletele pentru unica reprezentaţie in aceasta stagiune a Companiei de Balet Batalov la Timişoara s-au pus in vanzare la Agenţia Operei.
Premiera mondiala a baletului ”Lacul lebedelor” a avut loc in 20 februarie 1877, la Teatrul Bolşoi din Moscova.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.