Cel mai longeviv festival de jazz si blues din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.11.2015 13:16 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

GALA DE BLUES JAZZ KAMO care, in acest an, va ajunge la editia a XXV-a, este cel mai longeviv festival de jazz si blues din Timisoara.
Dupa ce, timp de nouasprezece editii, Gala de Blues Jazz a fost condusa de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, dupa disparitia dintre noi a acestui mare artist si Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit, dupa aceea, lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, in formatia Bega Blues Band.
In semn de pretuire a lui Kamo, forurile judetului si municipiului au hotarat sa denumeasca evenimentul, incepand cu editia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo.
Acest eveniment s-a dorit, de la inceput, o manifestare culturala euro-regionala, aducand pe scena artisti valorosi de jazz si blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croatia, Slovacia, Slovenia, dar si din Austria, Germania, Olanda, S.U.A., Canada, Polonia si Franta.
De fiecare data, salile au fost pline, demonstrand apetenta publicului timisorean pentru genurile muzicale de jazz si blues, atat de iubite, pe plan mondial.

Ca urmare a intentiei directorului festivalului, Johnny Bota. De a aduce mereu cite un artist sau grup format din artisti romani din diaspora, in acest an, din Germania este invitat grupul Funcobello.
Tobosarul, liderul si fondatorul acestei formatii este Daniel Sapcu, fost elev la Liceul de Muzica „Ion Vidu” din Timisoara.
Alaturi de el se afla sotia sa, pianista Loredana Todor Sapcu, absolventa, printre altele, a Facultatii de Jazz si Pop „Richard Oschanitzky” din cadrul Universitatii Tibiscus din Timisoara, Daniel Brennecke – bass şi Jiri Halada – saxofon.

Un oaspete asteptat este, pentru Gala din acest an, pianistul Api Farkas, nascut in Romania, in prezent, cetatean maghiar.
In anii 70-80, Farkas a fost o prezenta foarte activa pe scenele timisorene, facand parte si din formatia Crepuscul, alaturi de Johnny Bota.
Api Farkas va fi prezent acum ca lider al trioului Blue Moon, care ii mai are in componenta pe Kovács-Simon János la ghitara bass si pe Takács Bálint la baterie.  
Cei trei muzicieni de renume internaţional, exceleaza in redarea unor teme standard de jazz, in special din sfera muzicii latino-americane, de inspiratie Michel Camillo.

Din Franta va fi pe scena Galei Kamo 2015 trioul pianistului Manuel Rocheman.
Castigator al Premiului Django Reinhardt si al altor numeroase premii si distinctii, muzicianul francez este socotit drept unul dintre cei mai valorosi din Europa, la ora actuala.
Rocheman a mai fost oaspete al Galei de Blues Jazz acum mai bine de un deceniu.
Venirea sa va fi posibila datorita suportului oferit de Institutul Cultural Francez din orasul nostru.
Impreuna cu el vor evolua contrabasistul Mathias Allamane si tobosarul Matthieu Chazarenc.

Pentru prima oara, pe scena Galei va fi prezenta o formatie din Polonia, anume Adam Bałdych  Imaginary Quartet.  
Cei care au fost prezenti la festivalul de jazz de la Garana de anul trecut au putut admira sonoritatile camerale, ingeniozitatea improvizatorica si virtuozitatea liderului si violonistului, Adam Bałdych, completat de exceptionala sectie ritmica: Paweł Tomaszewski – pian, Michał Barański – contrabas si Paweł Dobrowolski - percuţie.

Una dintre cele mai interesante personalitati muzicale contemporane, pe scena jazzului funk din tara noastra este ghitaristul Nicu Patoi, liderul grupului bucurestean Platonic Band.
Patoi alcatuieste o alchimie subtila de intersectii stilistice blues, rock, jazz si funk, pastrind esenta calitatii muzicale intr-un ansamblu unitar care dizolva granitele artificiale dintre genuri.
Alaturi de Patoi evolueaza muzicieni experimentati:  vocalistul si percutionistul Berti Barbera, basistul Adrian Ciuplea si bateristul  Razvan “Lapi” Lupu.

Ca in fiecare an, gazda Galei va fi formatia timisoreana Bega Blues Band, cea mai longeviva si titrata din tara, detinatoare a Diplomei de Excelenta, acordata de Primaria Timisoarei si de Consiliul Judetean Timis si declarata cea mai buna formatie de blues jazz din Romania, ani de-a randul.
Formatia Bega Blues Band, al carei fondator a fost Béla Kamocsa, isi continua traiectoria artistica, la cotele cele mai inalte, asa cum si-a dorit cel care a infiintat-o.
Johnny Bota si Lica Dolga, cei care au mai ramas din trio-ul initial Bega Blues Band au chemat alaturi de ei muzicieni din generatii diferite, impreuna cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio si TV din Romania si din strainatate.
Grupul este format din Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat si percutie, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitara, Johnny Bota – bas, Lica Dolga – tobe.
Valoarea grupului Bega Blues Band este atestata prin obtinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor si al Fundatiei Muzza pentru Cea mai buna formatie a anului si prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagra – In memoriam Kamo” la Discul Anului.
La aceasta editie, Bega Blues Band va lansa noul ei CD, denumit Brassica Soup, pe care sint imprimate sapte compozitii ale lui Johnny Bota si Lucian Nagy si o piesa a lui Mongo Santamaria.  
Evenimentul va avea loc in deschiderea concertului renumitei formatii Bega Blues Band.
Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2015, va fi, ca intotdeauna, bunul nostru prieten, domnul Florian„Mosu” Lungu.

Doua seri de Gala dense, cu muzica variata, oferita dumneavoastra din toata inima, sambata 21 noiembrie si duminica 22 noiembrie, la orele 19.00., la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timisoara.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.