Cel mai mare constructor de orgi din Romania a fost interzis de comunisti la Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.09.2015 11:13 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Orga a fost inventata şi construita de greci in secolul 3 i.e.n. şi a fost numita organon, primul instrument fiind menţionat la Alexandria.
O orga din anul 228 e.n. a fost descoperita in oraşul roman Aquincum din Panonia, ruinele oraşului aflandu-se in Budapesta, capitala Ungariei.
Prima orga menţionata ca instrument muzical in biserica dateaza din 824 la Domul din Aachen.
In cronica Legenda Sancti Gerardi Episcopi se menţioneaza existenţa unei şcoli pe langa manastirea de la Cenad (Urbis Morisena), manastire ce anterior fusese de rit grecesc.
Cele mai vechi informaţii despre activitatea muzicala, de pe teritoriul actual al Romaniei, sunt legate de aceasta şcoala, unde a activat, la mijlocul secolului 11, maestrul de muzica Walther, se spune in studiul Orgile din Romania, aparuta la editura Universitaţii de Vest.

In Romania exista peste 100 de orgi, cele mai multe fiind in Transilvania şi Banat.
Nivelul ridicat al vieţii muzicale de la reşedinţele nobiliare sau episcopale a favorizat construcţia de orgi, printre mecenaţi numarandu-se personalitaţi precum Iancu de Hunnedoara, regele Matthias Corvinul, regina Isabella Sforza sau principele Sigismund Bathory.
Interdicţia orgii in biserica reformata in urma sinodului din 1619 a limitat raspandirea orgilor.
In Banat, in timpul stapanirii otomane, intre 1552 şi 1716, creştinilor le era interzisa folosirea orgilor şi clopotelor, mai spune studiul.

Prezenţa orgii in Banat este atestata documentar la 14 mai 1719, cand apare o orga adusa de la Viena şi pusa in funcţiune la biserica calugarilor iezuiţi din Timişoara, se subliniaza in studiul Orgile din Romania.
In 1748, se aminteşte şi orga Conventului MInerit din Lugoj, iar Biserica Sf. Iosif din Timişoara este dotata cu orga in 1761.
In 1736, a inceput construcţia Domului din Timişoara, dotat in 1754 cu o orga realizata de vienezul Johann Henke, considerat unul dintre cei mai de seama constructori de orgi din Austria secolului 18.
Orga de la Domul din Timişoara a fost inlocuita in 1907 cu actuala orga construita de Leopold Wegenstein.
In a doua jumatate a secolului 18, familia austriaca Walter intemeiaza la Timişoara un atelier de orgi, de unde pleaca astfel de instrumente spre bisericile romano-catolice din Jimbolia (1805-1807), Orţişoara (1806), Lovrin (1811), Carpiniş (1817), Bulgaruş (1819).
La inceputul sec 19, la Timişoara se afla atelierele familiei Walter, a fraţilor Josephy şi a lui Gaaly Pal.
In Banat, firma aradeana Dangl Antal & Fiul desfaşoara o activitate remarcabila intre 1840 şi 1909, fiind onorata cu construirea orgilor pentru Opera, Academia de Muzica şi Biserica Sfantul Matei din Budapesta.
Firma Dangl construieşte tracturi mecanice , cea mai mare orga pastrata aflandu-se la Tomnatic, judeţul Timiş (1850, 2M+P, 18 registre).

Printre constructorii activi de la sfarşitul de secol 19, in Timişoara, se afla Joseph Hromadka.
Carl Leopold Wegenstein (1858-1937), originar din Viena, s-a stabilit in 1888 la Timişoara, dupa anii de ucenicie in atelierele Walcker şi Cavaille-Coll.
Atelierul propriu, infiinţat in 1893, a ajuns o fabrica unde s-a construit pana la desfiinţare, in 1944, sute de orgi, raspandite in prezent pe intreg teritoriul Romaniei, dar şi in Ungaria, Croaţia, Serbia, Cehia şi Slovacia.
Din 1926, firma s-a numit Wegenstein & Fiii , trei dintre fiii sai lucrand in firma şi continuand activitatea dupa decesul tatalui.
Singura intreprindere mare din Romania, Wegenstein C. Leopold şi Fiii, şi-a incetat activitatea in 1944, iar prin inchiderea graniţelor in timpul regimului comunist constructorii din strainatate au fost practic excluşi.

In anii comunismului, la Timisoara, a functionat sporadic o şcoala de cantori care a activat pe langa Domul romano-catolic timişorean.
In Timişoara, exista cel puţin 18 orgi in prezent, la majoritatea cantandu-se in timpul de-acum tradiţionalului festival Timorgelfest.
Şi tot la Timişoara exista, pe 29 octombrie a fiecarui an, o zi a muzicii de orga.
Din anul 1990, odata cu reinfiintarea Facultatii de Muzica din Timisoara, a luat fiinta si clasa de orga, sub indrumarea prof. univ. dr. Felician Rosca.
Din activitatea clasei, s-au remarcat organizarea primelor concursuri de orga din Romania, organizarea festivalurilor Timorgelfest, Zilele Muzicii de orga din Banat, Barocul in ipostaze contemporane etc.

Foto: Orgile din Romania, 2008, editura Universitaţii de Vest, sub coordonarea prof. univ. dr. Felician Roşca

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.