Cel mai renumit sculptor roman de la Brancusi incoace, cetatean de onoare al Timisoarei

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.06.2014 16:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Fundatia Interart Triade a propus catre Consiliul Local, care a şi votat in plen, acordarea titlului de cetatean de onoare al municipiului Timisoara sculptorului Paul Neagu, de la a carui dispariţie s-a implinit un deceniu, la 16 iunie.

Considerat drept cel mai important artist plastic roman de la Constantin Brancuşi incoace, mostenirea lasata de Paul Neagu la Timişoara este sculptura monumentala Crucificare, ridicata in 22 decembrie 1999, in Piata Victoriei, in faţa Catedralei Mitropolitane.
In Romania, pe langa lucrarile ce se gasesc in patrimoniul muzeelor, la Bucuresti, in Piata Charles de Gaulle (fosta Piata Aviatorilor), a mai fost dezvelit in anul 1997 monumentul Crucea Secolului, sculptura din bronz cu dimensiunile de 6 m diametru si 60 cm grosime.

Paul Neagu este considerat de critica,  se spune in Dictionarul de Arta Contemporana, drept un „un inovator, aflat pe filiatia Brancusi, Malevici, Gabo, mereu in cautare de noi forme de expresie si de noi conceptii despre arta. Exista la el o nerabdare, o vointa de actiune si de afirmare, un spirit de aventura care ii deschid calea catre toate cutezantele: de la cele ale sculpturilor comestibile, ale sculpturilor palpabile, ale ciclurilor Anthropocosmos si Hyphen, pana la cel cu aspiratii cosmice, al Stelelor”...

Paul NEAGU s-a nascut la Bucuresti, la 22 februarie 1938, fiind cel deal doilea fiu dintre cei sase copii ai Rozaliei si ai lui Tudor Neagu.
S-a stabilit in anul 1947 la Timisoara, unde a şi urmat liceul, absolvit in 1954. Dupa terminarea liceului, datorita problemelor materiale, este nevoit sa munceasca; paralel insa, ia primele ore particulare de desen cu pictorul Podlipny. In 1959 este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti, pe care il absolva in 1965.
Patru ani mai tarziu, Paul Neagu se stabileste la Londra.
Intre 1972 si 1990, Paul Neagu a desfasurat si o bogata activitate didactica la Chelsea School of Art (1975-1981), la Royal College of Art (1976-1986) si la Universitatea „Concordia” din Montreal, Canada (1982-1983), exercitand o mare influenta asupra generatiilor de sculptori britanici si europeni.
A educat cateva dintre elitele sculpturii britanice din ultimele decenii, cum ar fi Anish Kapoor, Tony Cragg, Richard Deacon, Anthony Gormley si Rachel Whiteread.
Intre anii 1969 – 2000, Paul Neagu a vernisat peste cincizeci de expozitii personale in Romania, Anglia (26), Germania (2), Elvetia (2), SUA (2), Irlanda (2), Japonia (4), Canada (1), Scotia (1), Italia (2) etc.
A participat de asemenea la peste patruzeci de expozitii in grup, organizate in Marea Britanie, Franta, Japonia, Slovenia, Statele Unite (inclusiv Alaska), Scotia, Iugoslavia, Romania, Italia, Germania, Polonia, Ungaria.
Muzeele Victoria and Albert Museum si Tate Britain Londra, Galeria Nationala de Arta Moderna a Scotiei din Edinburgh, Arts Council, The Henry Moore Foundation, Philadelphia Museum of Art, Chicago Art Institute, muzeele din Newcastle, Lausanne, Dallas, Viena, Tokyo, Japonia (Fukuoka Museum, Toshigi Museum), Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul National de Arta al Romaniei, din Bucuresti, Muzeul de Arta Timisoara, Muzeul Barlad, Muzeul Tulcea au in colectiile lor lucrari ale lui Paul Neagu.
De-a lungul timpului, pentru creatia sa, i s-au acordat numeroase premii, printre care premiul „Tony Cobbeld” (1976), premiul Consiliului Artelor din Marea Britanie (1973 si 1978) si a fost decorat de Guvernul Japoniei (1996).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.