CEL MAI VECHI TEATRU din ROMANIA implineste 200 de ani. Copie a TEATRULUI VECHI al VIENEI, care a fost... demolat FOTO

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.09.2017 17:39 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In perioada 1-10 octombrie 2017, Primaria Oraşului Oraviţa, impreuna cu Teatrul ”Mihai Eminescu” Oraviţa, Asociaţia Scenic Art şi Liceul Teoretic ”General Dragalina” Oraviţa, organizeaza Gala teatrelor naţionale din Romania- Oraviţa 200.
Acest festival de teatru doreşte sa aduca un omagiu primului edificiu teatral din Romania, Teatrul Vechi Mihai Eminescu Oraviţa implineşte 200 de ani de la infiinţare.

Gala se va deschide cu spectacolul lui Ion Caramitru- Dor de Eminescu, un spectacol conceput de Ion Caramitru.
Vor fi prezente 6 teatre naţionale( Teatrul Naţional de Opereta şi Muzical Ion Dacian din Bucureşti, Teatrul Naţional ” I.L.Caragiale” Bucureşti, Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, Teatrul Naţional din Tg.Mureş, Teatrul Naţional Vasile Alexandri din Iaşi) cu spectacole importante din repertoriul lor.
Iar in utima zi va fi prezenta Filarmonica Banatului care va susţine Anotimpurile, de Antonio Vivaldi.
Nu vor lipsi spectacolele stardale, un workshop pentru liceenii din Oraviţa, expoziţii de arta şi lansarile de carte.

Un moment important il reprezinta premiera spectacolului Stella, de J.W von Goethe, in regia lui Ştefan Iordanescu, spectacol ce va ramane in repertoriul Teatrul Vechi din Oraviţa.

Prezentare pe scurt a Teatrului Vechi din Oravita

Dupa 1800, o asociatie a diletantilor are ca obiectiv ridicarea unui edificiu pentru a gazdui spectacole de teatru si muzica, conform oravita.ro. 

O comisie include pe fratii Ion si Dimitrie Constantini (Konstantiny), macedoromani (aromani), primul economist renumit, primar al orasului intre 1804-1821, celalalt istoric si viitor profesor la Preparandia Aradului, Prokop Lhotka de Zmislov (Smislov), directorul Tribunalului Montanistic, Carol, Francisc, Johann si Louis Maderspach.
In decembrie 1815 este organizat un bal de caritate pentru victimele razboaielor napoleoneene, mortii si ranitii din batalia de la Leipzig, invalizii, vaduvele si orfanii de razboi din Oravita si din imprejurimi.

Teatrul Vechi din Oravita, care poarta azi numele lui Mihai Eminescu, este cel dintai edificiu din spatiul culturii romane actuale ridicat pentru a gazdui montari de spectacole teatrale si muzicale.
Teatrul este monument de istorie si arhitectura, organizarile constructiei si ale fatadei, ale spatiului interior, butaforia pastrand amprenta barocului tarziu sau barocul vienez.
Intre 1889-1890, teatrul vechi al Vienei este dezafectat si demolat, astfel ca valoarea teatrului din Oravita, copie la scara 1/6 a acestuia, sporeste fiindca a dobandit si importanta modelului care nu mai exista.
A fost o institutie europeana pentru ca, mai ales pana la 1918, dar si in perioada interbelica, sunt foarte multe trupele de teatru si de muzica de pe continent care vin aici sa monteze spectacole.
Teatrul este legat de personalitatea poetului Mihai Eminescu, prezent aici cu trupa de actori Mihail Pascaly din Romania Vechiului Regat, la sfarsitul lunii august 1868 si de personalitatea marelui compozitor George Enescu, acela care a concertat aici, la 5 noiembrie 1931.

Spectacolele inaugurale oficiale au afise cu data completata ulterior prin stampilare, 8 si 10 octombrie 1817.
In fapt, primul spectacol este montat pe scena teatrului la 5 octombrie 1817 (data imprimata pe afis este 8).
O „eine Dilettanten Gesellschaft” propune piesa in trei acte „Die beschämte Eifersucht” („Gelozia umilita”) semnata de J. Franul von Weissenthurm, banii adusi de spectacol urmand a fi donati „Fondului Saracilor”.

Teatrul s-a zidit pe terenul „Goldberger Gewerkschaft”, donat de sotia lui Lhotka, nascuta Maderspach.
Arhitectul proiectant este un aroman, Ion Niuny (Niuni) care solicita colegului sau din Viena, Ieronimus Platzger, sa copieze organizarea interioara a Burgtheater-ului din capitala imperiului.
Iar Francisc Knée, un pictor foarte cunoscut si solicitat la vremea aceea, aplica la fata locului tot ceea ce inseamna note, date, idei, schite, proiecte inspirate de modelul vienez in plansele lui Ieronimus Platzger.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.