Centru de monitorizare pentru iarba parloagelor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.12.2011 09:38 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primul centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România a fost inaugurat, astăzi, de către Universitatea de Ştiinţe Agricole ş Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

Centrul a fost realizat în cadrul proiectului 'Monitorizarea şi combaterea poluantului biologic invaziv Ambrosia artemisiifolia L. (spp).', acronim STOP AMBROSIA!, finan?at prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia. Valoarea totală a proiectului a fost de 680.932 euro, din care 261.596 euro au fost alocaţi partenerului român, fondurile fiind utilizate
pentru înfiinţarea şi echiparea centrului, dar şi pentru colectarea de date din teren.

Centrul de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen îşi va începe activitatea de la jumătatea lunii februarie, iar informaţiile privind concentraţia de polen alergen din aer vor fi puse la dispoziţia publicului larg şi a instituţiilor interesate. În cadrul activităţii de monitorizare a speciei
Ambrosia artemisiifolia vor fi actualizate datele din teren privind răspândirea acestei specii pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin în perioada de vegetaţie.

Informaţiile vor fi puse la dispoziţia autorităţilor pentru a se putea stabili în timp real măsurile adecvate de combatere a acestei specii în funcţie de situaţia din teritoriu.

Ambrosia artemisiifolia, numită şi 'iarba pârloagelor', este extrem de nocivă sănătăţii populaţiei datorită polenului, produs în perioada de înflorire, care provoacă alergii puternice. Buruiana apare şi se răspândeşte rapid pe terenurile virane, şantiere, printre ruine şi dărâmături, pe marginea şoselelor dar şi în grădini şi culturile agricole.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.