Centrul de Tranzit, model de urmat pentru... americani

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 20.06.2012 19:28 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut la 20 iunie 2012 o întrevedere cu Lawrence Bartlett, director Oficiului pentru populaţie, refugiaţi şi migraţie din cadrul Departamentului de Stat al SUA, şi cu Peter Wijninga, reprezentatul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în România.
Cei doi oficiali au evidenţiat foarte buna funcţionare a Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, primul de acest fel din lume şi un model de urmat în plan internaţional. Înfiinţat în 2008 de către Guvernul României, împreună cu UNHCR şi al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii, Centrul de la Timişoara a transpus în practică pentru prima oara conceptul de evacuare în regim de urgenţă a persoanelor aflate în nevoie de protecţie umanitară imediată şi efectivă.
Bogdan Aurescu a subliniat ca 'experienţa Centrului de la Timişoara demonstrează că evacuarea de urgenţă reprezintă un mecanism viabil şi o formă de acordare a protecţiei umanitare imediate acelora care au nevoie de ea, o formă concretă de aplicare a conceptului de securitate umană'. În acelaşi timp, oficialul român a evidenţiat că acesta poate fi utilizat ca model pentru structuri similare, având în vedere creşterea numărului de persoane aflate într-o situaţie ce necesită o reacţie rapidă a comunităţii internaţionale în plan umanitar. Din aceasta perspectiva, România este gata sa împărtăşească din experienţa dobândită.
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă funcţionează în baza unui acord tripartit, semnat la Bucureşti la 8 mai 2008, între Guvernul României, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Acordul a intrat în vigoare la 24 noiembrie 2008, ca urmare a ratificării prin Legea 291/14.11.2008. Ceremonia de inaugurare a avut loc la 9 martie 2008, în prezenţa Asistentului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi, Erika Feller.
De la deschidere şi până în prezent, Centrul a găzduit 955 de refugiaţi, proveniţi din Sudan, Etiopia, Eritreea, Irak, Sri Lanka, Nigeria, Palestina. Statele de destinaţie au fost SUA, Canada, Marea Britanie, Suedia, Australia, Olanda, Norvegia şi Germania.
În scopul asigurării derulării corespunzătoare a activităţii CTU, a fost creat un mecanism de cooperare între părţi, denumit Comitetul de coordonare, a cărui preşedinţie este asigurată de MAI.

 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.