Cercetari finalizate si trimitere in judecata pentru medicii din Caras-Severin

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.05.2014 10:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurori ai Secţiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarile şi au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor:
# TELBIS SEBASTIAN sub aspectul savarşirii a 291 infracţiuni de luare de mita;
# UNGUR IOAN DOREL sub aspectul savarşirii a 8 infracţiuni de luare de mita;
# CENDA IOAN OCTAVIAN sub aspectul savarşirii a 4 infracţiuni de luare de mita.

Inculpaţii Telbis Sebastian (medic expert al asigurarilor sociale, angajat al Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin), Ungur Ioan Dorel (medic al Biroului de Expertiza Medicala şi Recuperarea Capacitaţii de Munca din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin, zona Caransebeş) şi Cenda Ioan Octavian (medic expert al asigurarilor sociale, angajat al Biroului de Expertiza Medicala şi Recuperarea Capacitaţii de Munca din cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin, zona Oraviţa-Moldova Noua-Bozovici) au primit diverse sume de bani şi alte foloase materiale de la diverşi pacienţi care s-au prezentat la cabinete pentru expertizarea capacitaţii de munca, in vederea obţinerii sau, dupa caz, prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a le elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacitaţii de munca, respectiv de atestare oficiala a gradului de invaliditate şi a drepturilor de asigurari sociale ce decurg din aceasta incadrare, activitaţi specifice atribuţiilor de serviciu ale acestora.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmaririi penale a reieşit faptul ca darea de bani sau alte bunuri medicilor de catre unii pacienţi a fost urmarea temerii, alimentata de discuţiile purtate de pacienţi pe holurile instituţiei, ca inculpaţii pretind bani pentru eliberarea/prelungirea deciziilor de pensionare pentru caz de boala, in caz contrar pacientul fiind trimis pentru investigaţii medicale suplimentare, costisitoare, putandu-se ajunge la pierderea dreptului la pensie. Astfel, s-a creat o obişnuinţa in a da bani medicilor, deciziile fiind semnate inainte ca pacienţii sa intre in cabinet, aceştia din urma venind pregatiţi sa-i remunereze pe medici.

In ceea ce il priveşte pe inculpatul Telbis Sebastian, in urma percheziţiilor efectuate la domiciliul, precum şi la cabinetele medicale unde işi desfaşura activitatea, au fost identificate şi ridicate sume de bani in lei şi valuta (107.915 euro, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 52.644 lei), sume ce au fost indisponibilizate. Totodata, au fost identificate 2 carnete cec emise de o banca din Austria, avand solduri de 137.178 euro, respectiv 41.041 euro.

Avand in vedere sumele mari de bani care au fost gasite şi ridicate de la inculpat, precum şi numarul imobilelor, proprietatea sa şi a rudelor sale, pe care nu le poate justifica, precum şi faptul ca nu a facut dovada ca ar fi realizat venituri şi din alte activitaţi licite, in cauza s-a apreciat ca sunt aplicabile dispoziţiile art. 1121 Cod penal privind confiscarea extinsa şi asupra celorlalte sume de bani (aprox. 300.000 euro) şi imobile indisponibilizate (bunurile imobile au fost evaluate conform preţului de piaţa, constatandu-se ca cele 8 apartamente şi case au o valoare de 490.000 euro, cele 8 terenuri o valoare de 165.000 euro, iar cele 4 garaje o valoare de 25.000 euro, deci o valoare totala de aprox. 685.000 euro). S-a constatat, astfel, ca valoarea bunurilor dobandite de catre inculpat, intr-o perioada de 5 ani inainte de savarşirea infracţiunilor, depaşeşte in mod vadit veniturile obţinute de acesta in mod licit. Ca atare, in cauza s-a instituit masura confiscarii extinse asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului in valoare totala de aprox. 1.000.000 euro.

De asemenea, a mai fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului şi asupra sumelor de 1.490 euro şi 2.925 lei ridicate in urma efectuarii percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului Ungur Ioan Dorel, precum şi a sumelor de 200 de euro şi 800 de lei ridicate cu prilejul percheziţiei efectuate la cabinetul medical al inculpatului Cenda Ioan.

Dosarul a fost inaintat, spre soluţionare, Tribunalului Arad, ca instanţa desemnata de catre Curtea de Apel Timişoara, in temeiul dispoziţiilor art. 64 şi 76 din Codul de procedura penala.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.