Cercul dracesc al cuvintelor la Muzeul de Arta

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 08.02.2014 13:35 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Centrul Cultural German Timişoara va vernisa in data de 13 februarie 2014, la ora 18, expoziţia „Herta Müller: Cercul dracesc al cuvintelor”, in Sala Baroca a Muzeului de Arta Timişoara.
Prof. dr. Roxana Nubert, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi Werner Kremm, redactor-şef la ziarul german „Banater Zeitung” şi fost membru al Grupului de Acţiune Banat, vor relata despre opera şi evoluţia Hertei Müller.
De asemenea, Claudia Ieremia, actriţa la Teatrul Naţional Timişoara, va ţine scurte lecturi scenice.    

Expoziţia descriptiva „Herta Müller: Cercul dracesc al cuvintelor“, realizata de Goethe-Institut in parteneriat cu Literaturhaus Berlin, ofera prin documente, fotografii de familie, interviuri inregistrate, colaje şi fragmente extrase din actele Securitaţii o privire asupra operei şi vieţii scriitoarei şi laureatei Premiului Nobel, Herta Müller.
O faţeta mai puţin cunoscuta public a vieţii şi muncii Hertei Müller şi parcursul vieţii autoarei, incepand cu copilaria petrecuta in Banat şi pana la decernarea Premiului Nobel, sunt dezvaluite in cadrul expoziţiei.

Herta Müller s-a nascut in anul 1953 in satul banaţean Niţchidorf şi a studiat germanistica şi romanistica la Timişoara.
Pe parcursul mai multor ani ea a fost constant acostata de Securitate, fiind marcata de urmaririle şi constrangerile sistemului comunist.
In  anul 1987, ea a emigrat in Republica Federala Germania.
De Romania nu s-a putut insa desprinde in totalitate niciodata.
Chiar şi la mult timp dupa sfarşitul regimului comunist din Romania, Herta Müller dezbate tema dictaturii.
Prin stilul pregnant de a scrie, prin felul  deosebit de a reprezenta propriile experienţe şi prin modul de a ilustra in operele ei situaţii dramatice, Herta Müller este pe plan internaţional una dintre cele mai apreciate autoare.
In anul 2009 a fost distinsa cu Premiul Nobel pentru literatura.

Expoziţia poate fi vizitata la Muzeul de Arta din Timişoara din 13 februarie pana in 5 martie 2014, de marţi pana duminica, in intervalul orar 10 – 18.
Program-cadru:
21 februarie, ora 17 – Masa rotunda cu Rodica Binder, expert in literatura şi fost redactor la Departamentul Roman al Postului de Radio Deutsche Welle, cu scriitorul Radu Pavel Gheo, şi cu traducatorul Alexandru Al. Şahighian.
Tururi ghidate prin expoziţie / 20 şi 27 februarie, orele 11 – 15; 4 martie, orele 10 – 12
Pentru tururile ghidate, care sunt organizate atat in limba germana cat şi in limba romana, sunteţi invitaţi sa va anunţaţi la adresa de e-mail: r.popa@ccgtm.ro.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.