Cersetor cu amenzi in valoare de ... 60.761 lei!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.09.2012 11:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Ca urmare a acţiunilor repetate organizate pentru depistarea şi monitorizarea persoanelor care apelează la mila publică, a oamenilor străzii şi a minorilor lipsiţi de supraveghere, conform Legii 155/2010, Poliţia Locală Timişoara a transmis adrese către serviciile socialedin primăriile din localităţile de domiciliu ale acestor persoane, care să facă anchete sociale şi să ia măsuri de reintegrare socială a celor în cauză. 

În evidenţele Poliţiei Locale Timişoara sunt înscrişi, până la ora actuală, un număr de 495 de cerşetori şi oameni ai străzii, atât adulţi cât şi minori, ridicările din stradă fiind de peste 900.
În consecinţă, la adresele de domiciliu s-au efectuat înştiinţări, iar la aproximativ jumătate dintre acestea s-au transmis şi răspunsuri din partea primăriilor.
O parte dintre cei în cauză nu mai figurează la adresele de domiciliu fiind plecaţi de mai mulţi ani din oraşele respective, alţii au beneficiat de sprijin din partea celor care locuiau la adresele respective pentru a fi luaţi în spaţiu cu scopul de a avea acte de identitate.
Spre exemplu, unei persoane din Ghiroda care a luat în spaţiu o tânără care cerşea şi pe concubinul acesteia susţine că aceştia i-au furat mai multe obiecte din casă. Există însă şi o mare parte dintre persoane care au legături cu familia.
Spre exemplu, un minor din Recaş – Timiş, în vârstă de 15 ani, face parte dintr-o familie monoparentală, mai are cinci fraţi, iar mama acestora încearcă să-i întreţină din veniturile minime cum sunt alocaţiile copiilor şi ajutorul pentru unul dintre copii care are handicap sever, familia fiind în atenţia serviciilor sociale de 13 ani. S-a luat legătura cu femeia pentru a-l convinge pe băiat să nu mai mergă în Timişoara la cerşit.
O altă situaţie deosebită este cea a unui bărbat de 54 de ani, care are domiciliul în localitatea Voila, judeţul Braşov şi care, din declaraţiile martorilor, a fost ”slugă” la o familie ai cărei membri au decedat între timp. A încercat să se întoarcă în sat, dar pentru că a fost închis în penitenciar localnicii nu l-au mai primit.
Mama unui tânăr de 22 de ani, cu domiciliul în Corod – Galaţi, care munceşte în Italia, a declarat că îi pune la dispoziţie casa fiului ei care cerşeşte în Timişoara pentru a nu se mai afla în această situaţie.
Interesant este că o mare parte dintre cei care sunt surprinşi la cerşit au locuinţe proprii sau în chirie de la stat, beneficiază de ajutoare sociale pentru diverse grade de handicap, dar susţin că din cauză că nu le ajung banii apelează şi la această metodă de a face bani.
Un alt caz este cel al unei bătrâne din Tulgheş – Harghita, în cazul căreia familia şi primăria din localitate se arată contrariaţi de faptul că a fost suprinsă la cerşit şi solicită detalii suplimentare deoarece au fost puşi într-o situaţie neplăcută. O categorie aparte este cea a tinerilor care provin din centre de plasament, în special din Recaş, şi care, la împlinirea vârstei de 18 ani nu au mai beneficiat de niciun ajutor.
Alte persoane au transmis celor care locuiesc la adresele de domiciliu că au plecat la rude în Timişoara, dar stau de cele mai multe ori pe stradă.
Un caz interesant este cel al unui bărbat din Focşani – Vrancea, în vârstă de 40 de ani, a cărui mama a declarat că nu mai păstrează legătura cu el, acesta acumulând totodată datorii din amenzi de 60.761 lei.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.