Certificate de forta majora

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 06.08.2012 10:44 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Lipsa ploilor din anul acesta are efecte dezastruoase pentru întreaga economie: mii de hectare de teren agricol afectate de secetă, recolte calamitate, incendii de păduri, scăderea debitului râurilor şi corolar a Dunării.Toate acestea afectează puternic agenţii economici care operează în agricultură, industria agro-alimentară, industria lemnului, a minereurilor şi a cărbunilor, transporturi, turism etc.
În aceste condiţii, pentru a veni în sprijinul firmelor afectate de secetă, CCIA Timiş poate elibera certificate de forţă majoră care exonerează firma de răspunderea contractuală, în cazul în care obligaţiile contractuale nu pot fi onorate datorită unor speţe care conform legii pot fi considerate forţă majoră: seceta poate fi generatoare de situaţii de forţă majoră.
Conform Legii nr. 335 / 2007, camerele de comerţ şi industrie din România sunt singurele instituţii abilitate legal să avizeze existenţa cazurilor de forţă majoră şi influenţa acestora asupra executării obligaţiilor comercianţilor şi să emită certificate de forţă majoră.
Forţa majoră semnifică, potrivit Art.1351 alin.2 din Codul Civil, orice eveniment ,,extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil’’, intervenit după naşterea obligaţiei, care face imposibilă executarea acesteia şi care înlătură răspunderea debitorului faţă de creditor. Apariţia unui caz de forţă majoră şi, deci, posibilitatea invocării sale produce două efecte semnificative, general acceptate: mai întâi, efectul cel mai vizibil, al exonerării de răspundere, al înlăturării (temporare) a răspunderii subiectului care avea o obligaţie şi care nu a putut fi realizată sau a fost realizată întârziat, ca urmare a cazului de forţă majoră; mai apoi, efectul suspendării raportului juridic afectat, şi implicit a obligaţiei care a fost întarziată sau zadarnicită de evenimentul extraordinar care semnifică forţa majoră.
Emiterea certificatului de atestare a cazului de forţă majoră presupune câteva obligaţii. Astfel, solicitantul care doreşte eliberarea unui certificat de atestare a forţei majore se poate adresa în scris CCIAT, prezentând cauza de forţă majoră, unde şi când a fost localizată, ce efecte a produs, cu ce consecinţe fizice şi valorice şi cum se justifică acestea. De asemenea, se va prezenta unde şi la ce foloseste certificatul de atestare a forţei majore pe care l-a solicitat. Certificatul de forţă majoră se emite în baza documentelor doveditoare (originale sau copii xerox conforme cu originalul), solicitantul asumându-şi întreaga răspundere pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate depuse exclusiv de solicitant.
Documentele vor cuprinde: contractul comercial afectat din evenimentul de forţă majoră, cuprinzând clauza de forţă majoră;  atestări de la organele, autorităţile şi instituţiile abilitate, de la caz la caz (altele decât CCIAT), privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii şi încetarii evenimentului; notificări adresate partenerului contractual în legatură cu aparitia evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operaţiunilor contractuale; Planşe fotografice realizate înaintea, pe parcursul şi eventual după producerea evenimentului (dacă este cazul); Evaluări / experitize efectuate de experţi autorizaţi asupra fenomenului precum şi a daunelor suferite.
În situaţia îndeplinirii tuturor condiţiilor legale şi / sau de conformitate cu prevederile contractuale se emite certificatul de atestare a cauzei de forţă majoră.
Informaţii suplimentare la tel. 0256-493386, 0374160909, e-mail: mvasiu@cciat.ro, Mădălin Vasiu – consilier juridic.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.