Cetatenii: Timisoara PUTE! Ministerul Mediului: Nici vorba!...

Scris de Titus Balan | Publicat in 08.09.2013 20:09 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Potrivit unui raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, suntem pe unul din locurile fruntase in Europa.
Locul cinci pe o lista care incepe cu Sarajevo, Tetovo, Skopje, Plovdiv... si Timisoara.
Daca lista asta reda un clasament al celor mai poluate orase din sud-estul european, am fi preferat sa nu fim acolo, nici macar mult mai in coada.
Cum sta bine celor responsabili, din timp in timp, autoritatile iau masuri serioase si uneori apar reactii hotarate care spun ca nu prea e asa.
Se citeaza rapoarte si tabele si cifre ce dovedesc (sic!) ca nu prea ar fi asa, pentru ca poluarea ar fi scazut simtitor, iar aerul tinde sa devina tot mai curat, mirosind a ploaie de primavara.
Dar ”vom face totul pentru bunastarea poporului”... Si gata, pana data viitoare asa ramane.                                            
Inhalam aer, se pare, într-una din cele mai nocive atmosfere din Europa, dupa cum scoate in evidenta mass-media germana prin Deutsche Welle, ce a publicat recentul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depasind cu mult limita impusa de Uniunea Europeana.
Daca ar fi sa eliminam din aceasta lista balcanica orasele care inca nu sunt membre ale Uniunii Europe, de fapt suntem pe un loc chiar si mai ”bun"!...
In primele saptamani ale acestui an, in Timisoara a fost inregistrata o singura depasire a valorii particulelor de praf in aerul expirat, la statia de masurare a aerului de pe Calea Aradului, potrivit specialistilor locali.
Asa ne asigurau specialistii cu cateva luni in urma. Poate e asa.
Insa locuitorii orasului stiu una si buna.
Orasul este inconjurat de un aer plin de noxele din trafic, ori de la unele fabrici pe care le simt olfactiv, nu cu aparate de masura.
Nu o fi praf, vizibil, dar mirosul este la fel de persistent.
Calitatea aerului din Timisoara a fost si tema interpelarii ridicate de deputatul Ion Răducanu in parlament:
„Este responsabila platforma Continental Anvelope (Automotive Product) de emiterea de efluenti gazosi cu concentratii de compusi organici volatili (COV) la cosurile de evacuare (estimate la cca 4.000 mg/m3, sau mai mari), care pun în pericol sanatatea populatiei, cunoscandu-se faptul ca parte din acestia sunt cancerigeni?”
A întrebat deputatul UNPR de Timis.
După mai bine de o luna, a venit răspunsul: nici vorba.
Iar Ministerul Mediului, prin vocea Rovanei Plumb, sustine, bazandu-se pe date din 2011 (care citau alte date din... 2008), ca la Timisoara nu se poate vorbi de poluare cauzata de producătorul de anvelope Continental.
„Din datele prezentate de operator cu privire la automonitorizarea calitatii aerului... s-a pus în evidenţă prezenţa COV-urilor (…) dar nu au arătat depăşirea valorilor admise reglementate pentru COV echivalent benzene”, se menţionează în adresa de la Ministerul Mediului.
Mai mult decât atat, mirosul degajat pe cosurile companiei a scazut simtitor fată de acum cinci ani! Asa un nas de copoi are ministerul asta!...

Vreau aer curat in Timisoara!

De cateva saptamani, un grup ce tinde sa devina tot mai mare se aduna regulat la sfarsit de saptamana si puncteaza printr-un protest pasnic de doar cateva minute ca ceva totusi pute.
Cu masti de gaze sau doar din cele mai simple, de protectie medicala, atrag atentia celor ce vor sa vada ca nu este in regula.
“Ne-am adunat pentru o problema pe care multi timisoreni o stiu: calitatea aerului din oras. Consideram ca este dreptul nostru inalienabil de a avea un aer curat... Nu vrem sa incalcam legea... Nu perturbam nici un fel de liniste in oras. Vrem doar sa atragem atentia ca aceasta calitate deplorabila a aerului din Timisoara este o problema si vrem sa luam atitudine...“ -  declara recent unul din initiatorii protestului.
Printre factorii de poluare incriminati de protestatari se numara mai multe fabrici din oras si din imprejurimile acestuia, pe primele locuri numarandu-se fabrica de cauciucuri de la Padurea Verde si un combinat de crestere a porcilor din Freidorf...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.