CHELTUIELILE SALARIALE si de ASISTENTA SOCIALA ale ROMANIEI depasesc pragul de 20% din PIB in BUGETUL PSD pentru 2018!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.12.2017 09:14 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Declaraţia Zilei

Marilen Gabriel Pirtea, deputat:

”Dezbaterile de saptamana trecuta au fost strict formale in Comisiile reunite de Buget-Finanţe ale Parlamentului, PSD-ALDE respingand 4.000 de amendamente depuse de opoziţie la proiectul Bugetului de stat pentru 2018.
Din cele peste 4.000 de amendamente depuse, doar 57 au fost admise pentru dezbatere in  plenul reunit din aceasta saptamana. Majoritatea PSD-ALDE a transformat lucrarile din comisii intr-o demonstraţie de formalism, anuland toate propunerile opoziţiei.
Merita remarcat faptul ca au fost respinse 1.729 de amendamente aduse pe lista de prevederi bugetare ale Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Programul Naţional de Dezvoltare Locala - Etapa a II-a, dar şi 1.445 de amendamente de pe lista Ministerului Sanataţii, 471 de amendamente de pe lista Ministerului Turismului şi 53 amendamente de pe lista Ministerului Educaţiei Naţionale.

Parlamentarii din PNL Timiş au depus pentru bugetul Ministerului Transporturilor doua amendamente esenţiale pentru Timişoara şi judeţ, ambele respinse de majoritatea PSD-ALDE. Au fost respinse atat alocarea a 193.000 mii lei pentru realizarea obiectivului de investitii Centura de Sud a Municipiului Timisoara, cat şi alocarea a 161.000 mii lei pentru realizarea obiectivului de investitii - Reabilitare Gara de Nord Municipiul Timisoara -, tot aşa cum au fost respinse şi celelalte amendamente depuse pentru alte obiective ale judeţului Timiş, la bugetele ministerelor Sanataţii şi Dezvoltarii.
Ca observaţie de fond privind proiectul de Buget care va intra in aceasta saptamana in dezbaterile din plenul Parlamentului, comparand bugetul de stat propus acum faţa de cel propus in ianuarie 2017 (aflat pe site-ul Guvernului), se observa o nefireasca reducere de 1.2 miliarde lei, in conditiile unor majorari consistente prevazute pentru 2018 la unele capitole de cheltuieli salariale, demonstraţie clara a  amatorismului PSD-ALDE.
Adaugam ca, in 5 decembrie 2017, Consiliul UE a adoptat o decizie prin care se constata ca Romania nu a adoptat masuri concrete pentru corectarea devierii bugetare semnificative. A fost emisa o noua recomandare, revizuindu-se recomandarea adresata deja Romaniei in cadrul “procedurii privind devierea semnificativa”, in care se afirma ca “Romania este responsabila de o deviere semnificativa de la solutia de ajustare stabilita pentru atingerea obiectivelor bugetare de termen mediu".
Este important de ştiut, mai ales in saptamana dezbaterii finale asupra Bugetului 2018, cum abordeaza Guvernul solicitarea Consiliului UE, care cere masuri asiguratorii faţa de creşterea cheltuielilor publice primare pana la cel mult 3,3% in 2018, reprezentand o ajustare structurala anuala de cel putin 0,8% din PIB, avand ca termen - limita data de 15 aprilie 2018, pana la care va trebui sa raporteze ce masuri s-au luat ca reacţie la recomandarea revizuita.
Actualul buget ne arata ca Guvernul va ignora solicitarea Consiliului UE, fiind de estimat  efecte catastrofale pentru angajamentele luate in fata partenerilor europeni.
De asemenea, trebuie precizate 2 aspecte:
- in bugetul pentru 2018 cheltuielile salariale şi de asistenţa sociala ale statului depaşesc pragul de 20% din PIB (adica aceeaşi valoare din 2009 şi 2010, cand au avut loc taieri masive de salarii);
- Romania are in prezent cea mai mica pondere in PIB din UE a veniturilor din impozite şi taxe (de 25% din PIB).
In plus, Guvernul Romaniei intenţioneaza sa dezvolte Romania cu un infim 5% din PIB. Este evident ca Guvernul va plati din nou salarii şi pensii, lasand dezvoltarea Romaniei pentru urmatorul ciclu de guvernare.”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.