Chestia tipic evreiasca a lui Traian Stoia

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.10.2013 13:59 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - Comunitatea Evreilor din Timisoara isi exprima consternarea ca in orasul european Timisoara, citadela a prieteniei interetnice, un reprezentant al municipalitatii a putut face o afirmatie menita sa incite la dezbinare.
Viceprimarul Traian Stoia a declarat, de curand, despre Sinagoga din Fabric:

„Constructia apartine de fapt unei societati caritabile care pana acum a inchiriat o serie de edificii primariei, inclusiv Liceul de Arte. Ei primesc bani de la primarie, dar nu si-au permis sa renoveze sinagoga. E o chestie tipic evreiasca. (...) Comunitatea Evreilor din Timisoara a dat sinagoga in administrare Fundatiei Caritatea, o organizatie care se ocupa de recuperarea si intretinerea proprietatilor evreilor din Romania, care la randul ei a cedat-o Teatrului National Timisoara, ca sa fie renovata din banii nostri, ai cetatenilor”.

Dr. Luciana Friedmann, presedintele Comunitaţii Evreilor din Timisoara, precizeaza ca Sinagoga Fabric, asemenea tuturor sinagogilor din oras, a fost si a ramas proprietate a Comunitatii Evreilor Timisoara (parte a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania - FCER) si nu a Fundatiei Caritatea.
Sinagoga a fost cedata in comodat - deci fara vreo pretentie financiara - Teatrului National Timisoara, spre renovare si intretinere, pentru a deveni un spatiu destinat spectacolelor in Timişoara, pe o perioada de 35 de ani.
Afirmatia „chestie tipic evreiasca” are, considera Comunitatea Evreilor din Timisoara, ”o conotatie evident discriminatorie, injurioasa si nedemna de un edil al municipiului Timisoara, ai carui cetateni loiali suntem in mozaicul etnic al acestuia”, iar informatiile absolut eronate sunt menite sa induca in eroare opinia publica asupra intentiilor si demersurilor Comunitatii Evreilor si Teatrului National Timisoara.

Pe de alta parte, Teatrul Naţional aminteşte ca, in 7.05.2009, prin contract de comodat, Federaţia Comunitaţilor Evreieşti din Romania, in calitate de comodant (şi nicidecum Fundaţia Caritatea), a dat spre folosinţa Teatrului Naţional sinagoga desacralizata din cartierul Fabric pe o perioada de 35 de ani, „in vederea reamenajarii cladirii de catre comodatar (Teatrul Naţional) şi a utilizarii ei ca sala de spectacole şi ca centru cultural”.
In momentul preluarii de catre Teatrul Naţional a Sinagogii din cartierul Fabric, la 24 de ani de la incheierea oricarei activitaţi de cult, acoperişul se afla intr-o stare avansata de degradare.
Pereţii şi lemnaria cladirii erau ude şi atacate de mucegai, iar zidurile interioare fusesera, de asemenea, vandalizate.
Prima acţiune a TNTm a fost realizarea de analize, urmata de doua etape de igienizare, in paralel cu refacerea de urgenţa a acoperişului, pentru a stopa degradarea.
In anul 2010, a fost realizat studiul de fezabilitate al obiectvului „Lucrari de consolidare, conservare şi refuncţionalizare – sala de spectacol Sinagoga Fabric Timişoara”, finanţat de Ministerul Culturii.
In baza avizului nr. 66/2011 al Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Culturii, Teatrul Naţional, conform legii achiziţiilor publice, a organizat licitaţia pentru proiectul tehnic.
La finalizarea paşilor legali care preced procedura, licitaţia electronica a avut loc in anul 2012, proiectul tehnic fiind recepţionat in luna mai 2013, informeaza Teatrul Naţional.
In acest moment, proiectul tehnic este trimis spre aprobare la Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Culturii, urmandu-se procedura, conform legilor in vigoare.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.