Ciclism pe drumul judetean cu... sange albastru

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 13.04.2014 16:07 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

In data de 10 mai 2014, cu ocazia Zilei Monarhiei, in comuna Petriş, judeţul Arad, se va desfaşura prima ediţie a maratonului mountain-bike de ciclism "Drumul Regelui", iniţiativa care aparţine Asociaţiei Culturale Intuition Events şi este susţinuta de Centrul Cultural Judeţean Arad.
Concursul este deschis publicului larg, astfel ca participanţii pot fi atat sportivi legitimaţi cat şi ciclişti amatori, pentru fiecare in parte existand categorii prestabilite şi şanse egale pentru caştigarea premiilor oferite de sponsori şi organizatori.
Ziua se va incheia cu o petrecere campeneasca, din programul careia nu vor lipsi targul de produse tradiţionale, dansurile populare, concertele şi focul de tabara.
Competiţia de ciclism "Drumul Regelui” propune participanţilor doua variante de traseu, cu grade de dificultate diferite: REGAL (70 km) şi PRINCIAR (40 km).
Ambele trasee selectate pentru desfaşurarea competiţiei au ca punct de plecare Castelul Salbek (sec. XIX, monument istoric), situat in centrul Comunei Petriş (jud. Arad) şi continua pe o porţiune de 35 kilometri, spre Cota 0 (zero) şi Cazaneşti (jud. Hunedoara), de-a lungul drumului judeţean 707, cunoscut sub denumirea de "Drumul Regelui”.
Scopul evenimentului este de a celebra prin sport o zi cu semnificaţie majora pentru moştenirea istorica şi culturala a Romaniei şi de a promova deopotriva comunitaţile locale, obiectivele turistice şi peisajele pitoreşti din vecinatatea Domeniului Regal Savarşin.
Organizarea unui maraton de ciclism care sa parcurga, cum aievea o faceau trasurile regale, “Drumul Regelui” catre Ţara Moţilor, reprezinta un mod inedit de a calatori, preţ de o zi, in trecutul istoric al Romaniei.

Drumul Regelui (DJ707) este drumul care leaga Castelul Regal Savarşin de staţiunea balneara Vaţa de Jos, şerpuind de-a lungul Vaii Petrişului prin localitaţile Petriş, Corbeşti, Roşia Noua şi Obarşia.
In prezent, drumul poate fi parcurs numai cu maşini de teren şi necesita ample lucrari de modernizare.
Doar cateva porţiuni izolate pastreaza urmele trecutului elegant, cand intregul drum era pietruit, in aşteptarea calatorilor cu sange albastru.
Organizatorii spera ca in urma implementarii proiectului “Drumul Regelui”, autoritaţile locale işi vor indrepta atenţia catre acest colţ de rai şi vor accelera procedurile pentru reconstrucţia fostului drum regal şi introducerea sa pe lista obiectivelor turistice din judeţ.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.