Cine e Anoushka Shankar?

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.01.2014 16:05 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Timişoara - In perioada 11-13 iulie 2014, in Piata Victoriei, se va desfasura a doua editie a festivalului JazzTM, eveniment care se doreşte, in viziunea primarului Nicolae Robu, unul din cele mai importante repere culturale din aceasta parte a Europei.
Primul nume anunţat pe scena festivalului de jazz din Timişoara este indianca Anoushka Shankar.

Pentru prima oara in Romania, Anoushka Shankar s-a nascut la 9 iunie 1981, la Londra, fiind sitarista (sitarul fiind un fel de lauta indiana) şi compozitoare, numita Femeia Anului in 2003, nominalizata la 3 Grammy-uri şi caştigatoarea premiului Best Artist din partea Songlines este raspunzatoare de aducerea sunetelor Indiei in muzica mainstream.
In octombrie 2010, s-a casatorit cu regizorul Joe Wright şi au un fiu, din 2011, numit Zubin.
Discipol al tatalui ei, Ravi Shankar, de la varsta de 9 ani, Anoushka a cucerit lumea intreaga cu o abordare noua asupra sitarului.
A colaborat cu artişti precum Norah Jones (mult mai celebra sora vitrega, care, in 2002, pentru albumul de debut Come Away with Me a primit cinci premii Grammy), Sting, Lenny Kravitz, Thievery Corporation, Joshua Bell, Herbie Hancock, Buika, Nitin Sawhney şi in numeroase ocazii cu tatal ei, Ravi Shankar.
A concertat de nenumarate ori la Royal Albert Hall şi Carnegie Hall, Barbican Centre, Vienna Konzerthaus, Salle Pleyel, Frankfurt Alte Oper şi Théatre des Champs-Elysées.
Cel mai recent album, “Traces of You”, este produs de Nitin Sawhney, cel care, printre altele, a facut coloana sonora pentru seria BBC Human Planet, şi o are ca şi singura solista invitata pe Norah Jones.
In cadrul turneului, pe Anoushka Shankar o vor acompania Manu Delago (hang, tobe, percuţie), Ayanna Witter-Johnson (voce, pian, violoncel), Sanjeev Shankar (shehnai), Pirashanna Thevarajah (percuţie indiana) şi Danny Keane (violoncel şi pian).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.