Cine polueaza in judetul Timis? Mai nimeni!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 26.04.2015 16:59 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Consiliul Judeţean Timiş va supune votului in plen raportul privind stadiul realizarii masurilor din Programul integrat de gestionare a calitatii aerului pentru aglomerarea Timisoara, Comuna Remetea Mare si Comuna Sag din judetul Timis (PIGCA).
Raportul contine evaluarea rezultatelor punerii in aplicare a masurilor si actiunilor menite sa conduca la imbunatatirea reala a calitatii aerului si a sanatatii populatiei.

Conform raportului, in ceea ce priveşte poluarea, informarea publicului o face APM Timis, care publica pe pagina de web proprie, http://apmtm.anpm.ro, informatii privind depasirea concentratiilor valorilor limita si/sau a valorilor tinta, sursa/sursele care au generat depasirea/depasirile in cuprinsul buletinelor zilnice, lunare si anuale privind calitatea aerului.
Totodata, zilnic dupa validarea datelor de catre responsabilul cu validarea datelor, se intocmeste un buletin privind calitatea aerului ce cuprinde indicele general pentru fiecare statie.
Atunci cand se semnaleaza depasiri, sunt specificate sursele posibile ce au generat depasirea, conditiile meteo (viteza si directia vantului), masuri care s-au luat sau urmeaza a fi luate.
Totodata, se informeaza Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Timis conform fluxului de informare a datelor de monitorizare, pentru a efectua verificari in teren.
Acest buletin se afiseaza zilnic pe pagina de web a APM Timis.

Tot conform raportului de la Consiliul Judeţean Timiş, aflat pe masa consilierilor judeţeni, agenţii economici consideraţi principalele surse de poluare din judetul Timis sunt:
1. SC COLTERM SA - CET Centru Timisoara, str. Piata Romanilor nr.11
Instalatii de ardere cu putere termica mai mare de 50 MW
2. SC COLTERM SA – CET Sud Timisoara, str.Calea Sagului nr.201
Instalatii de ardere cu putere termica mai mare de 50 MW
3. SC DETERGENTI SA, Timisoara, Calea Stan Vidrighin nr.5
Compusi chimici organici de baza - detergenti
4. SC AZUR SA, Timisoara, str.Constructorilor nr.1-3
Producerea de subst. organice de baza – vopseluri si pigmenti
5. SC SMITHIFIELD FERME SRL Padureni
Fabricare nutreturi
6. SC SMITHIFIELD FERME SRL
Instalatii pentru cresterea porcilor≥2000 sau scroafe ≥750 capete / 32 de ferme
7.SC CONTINENTAL AUTMOTIVE PRODUCTS SRL
Fabricare anvelope

Dintre sursele posibile de emisii PM10 cu impact asupra calitatii aerului, se spune in raportul PIGCA, se pot enumera sursele din activitatea industriala, din sistemul centralizat si individual de incalzire a populatiei, din centralele termoelectrice, din traficul rutier, din activitatea de constructii.
Evolutia concentratiei de particule in suspensie PM10 arata ca la inceputul si sfarsitul de an, in perioada rece, se observa o contributie a surselor de suprafata cu inaltime de emisie joasa, asociate activitatilor de incalzire rezidentiala.
SC COLTERM SA detine 7 instalatii mari de ardere (IMA), 5 pe amplasamentul CET Centru ce folosesc drept combustibil gazul natural si pacura si 2 pe amplasamentul CT Sud ce sunt alimentate cu gaz natural si lignit. La nivelul anului 2013, unitatea a montat arzatoarele cu NOx redus si a modernizat electrofiltrele pentru retinerea pulberilor. CET Centru este amplasata in zona centrala a municipiului Timisoara, iar CT Sud in partea de sud a municipiului.

Depasirile valorilor limita si/sau ale valorilor tinta sunt cauzate de:
# traficul auto - in zona centrala a municipiului Timisoara pe arterele principale de trafic, in exteriorul acestuia de-a lungul drumurilor nationale si in localitatile situate pe rutele acestora; perioada in care traficul din imediata vecinatate a statiilor este mai aglomerat se incadreaza in intervalul orar 7.30 – 19.00; in zilele de sambata si duminica, traficul este mai redus;
# incalzirea rezidentiala;
# utilizarea materialelor antiderapante in sezonul rece;
# starea tehnica necorespunzatoare a cailor de rulare;
# salubrizarea insuficienta;
# conditiile meteorologice – calmul atmosferic si conditiile de ceata favorizeaza acumularea noxelor la suprafata solului, ceea ce determina inregistrarea concentratiilor ridicate de poluanti.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Raport privind stadiul realizării măsurilor prevăzute în PIGCA
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 1.62 Mb
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.